fbpx

Les 2 Doelen stellen

Doelen stellen is belangrijk zodat je weet waar je naar toe wilt werken. Mensen zeggen vaak dat ze wel weten waar ze naar toe willen, maar het helpt echt om daar wat meer over na te denken en het op te schrijven. Dan kan het ook helpen om de doelen SMART te maken. Of wel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Reëel en Tijdsgebonden.

Maar goed, eerst maar eens bepalen waar de reis naar toe gaat! En nu wordt het leuk, want je wilt 1 km kunnen lopen of naar de supermarkt of wat ook, maar daar gaan we nog niet naar kijken. We gaan eerst bepalen wat voor jou belangrijk is in het leven! Waar hecht jij waarde aan? Om daar achter te komen mag je een "waarde-oefening" gaan doen. Een waarde is een "betekenisgevend ideaal of motief wat nagestreefd wordt".* Onderaan deze pagina vind je een het werkboek van deze cursus en daarin vind je de waarde-oefening. Ga deze rustig maken en kom dan weer hier terug. Tot straks!

Zo, wat kwam er uit de oefening? Wat is voor jou belangrijk? Nu mag je met dat in het achterhoofd gaan bedenken wat je doel wordt. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan je gezin, je kinderen, dan kun je als doel hebben weer met je kinderen kunnen voetballen of middels koken voor ze zorgen. Maar misschien kwam er wel ontspanning uit, dan kun je daar een doel bij bedenken. Misschien een mindfulness cursus of naar de yoga. Schrijf dat op in je werkboek onderaan de waarde-oefening.

Door je doel te bepalen aan de hand van wat je belangrijk vindt, zal je merken dat het dan ook makkelijker is om bijvoorbeeld gemotiveerd te blijven, ook wanner het even tegen zit. Okay, door naar de volgende les, want hoe ga je zo’n doel nu halen?

* Bron: filosofischwoordenboek.nl

Downloadmaterialen en belangrijke links uit deze les