fbpx

Les 6 Terugvallen

Het gaat ongetwijfeld gebeuren en dat is ook helemaal niet erg: een opvlamming. Ik noemde dit ook al in les 4, maar misschien is nog niet helemaal duidelijk wat het is. Een opvlamming kun je vaak ook beschrijven als een terugval. Maar het hoe en waarom leg ik hieronder verder uit. Deze uitleg is gebaseerd op “Explain Pain” van Butler en Moseley.

In onderstaande afbeelding zie je twee bergen, eentje van hoe het was voordat de pijn aanhoudend was, Toen, en eentje zoals het nu is. De ‘pijngrens’ is het moment waarop je pijn gaat ervaren. De ‘schadegrens’ is de grens waarboven weefsel stuk gaat. Je gaat bijvoorbeeld lopen, op een gegeven moment gaat je hak zeer doen. Dan is er nog niets aan de hand met de weefsels. Loop je door kan er op een gegeven moment een blaar of kneuzing ontstaan en is het weefsel beschadigd geraakt. Je ziet dat er ruimte is tussen wanneer je pijn gaat ervaren en wanneer je weefsels stuk gaan. Dat is slim, want wanneer je pijn pas kreeg wanneer het al stuk was, schiet het niet het echt op! Dit geldt natuurlijk niet voor acute trauma’s zoals een verstuikte enkel, gebroken been of snijwond.

Bij de berg van Nu is het een en ander veranderd. Je bent wat minder belastbaar geworden omdat je over tijd minder bent gaan doen en dus zullen je weefsel eerder overbelast of geblesseerd raken. Echter is de pijngrens ook flink gedaald! Jouw systeem is extra beschermend geworden en heeft een grotere buffer gecreëerd tussen het moment waarop je pijn gaat ervaren en het moment waarop er ook daadwerkelijk iets stuk gaat. Dat is heel veilig! Als extra beveiliging is daar dan ook de opvlammingsgrens. Je weet waarschijnlijk wel welke grens ik bedoel. Wanneer je te ver doorgaat en zoveel pijn krijgt dat je wel stopt. Zoals je ziet heb je dan nog niet de schadegrens bereikt, je bent qua weefsels nog veilig.

Die opvlammingsgrens is wel een grens om rekening mee te houden. Wanneer je die stelselmatig over gaat zal je systeem alleen maar meer willen gaan beschermen en jou dus nog gevoeliger maken. Het is dus aak dat niet te doen. Echter zal het ongetwijfeld wel eens gebeuren dat je een opvlamming hebt. Zeker wanneer je op zoek bent naar waar die eigenlijk ligt. Dat is niet gelijk een probleem! Het is een leermoment en probeer het ook zo te zien. Wat ook helpt is om alvast een plan te hebben voor wanneer het gebeurt. Wat helpt om de opvlamming weer tot rust te brengen? Mediteren? Muziek luisteren? Kattenfilmpjes op YouTube kijken? Warm bad? Het maakt niet uit wat, als het jou maar helpt! Uhm, het maakt bijna niet uit wat. Alcohol, te veel pijnmedicatie en ongezond eten zijn hier niet zo handig, maar dat had je vast ook al bedacht.

In de volgende les gaan we het over een hele bekende valkuil hebben.