fbpx

Meer grip door een beter begrip, op naar een leuk leven!

Beheerst pijn ook jouw leven?

Paula heeft al 17 jaar aanhoudende (chronische) pijn in haar rug en nek. Ze kon steeds minder en was er inmiddels ook van overtuigd dat bewegen niet goed voor haar was.

Heb jij al jaren klachten? Aanhoudende (chronische) pijn in bijvoorbeeld je nek en/of je rug en heb je al van alles geprobeerd om je pijn te verlichten zonder echt resultaat? Heb je het gevoel dat jouw leven geleid wordt door de pijn? Wil je graag weer zelf de teugels in handen hebben? Iemand die je begrijpt?

Chronische pijn (in je nek, rug of elders) heeft een zeer negatief effect op de kwaliteit van leven en beïnvloed veel, zo niet alle, facetten van iemands leven. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen, want dit ervaar je dag in dag uit. Maar! Ik geloof, nee ik wéét, dat het mogelijk is om je pijn positief te beïnvloeden. Ik ben Sjouke van Rossum, Psychosomatische Fysiotherapie Master gespecialiseerd in aanhoudende (chronische) pijn.

Al die jaren heeft ze verschillende therapieën geprobeerd, medicatie geslikt, diverse onderzoeken gehad en artsen bezocht. Maar zonder resultaat.

Zo doorgaan betekent ...

 • Telkens doorbijten en elke keer weer teruggeworpen worden.
 • Je merkt dat je langzaamaan eigenlijk steeds minder kan en meer medicijnen nodig hebt.
 • Steeds weer nee moeten zeggen tegen leuke sociale uitjes, omdat je ze niet vol kan houden, ze te veel van je vragen.
 • Pijn die blijft uitbreiden en niet alleen in je rug of nek klachten geeft.

Een mogelijk toekomstbeeld ...

 • De pijn beheerst je leven niet meer.
 • Je kunt weer naar een verjaardag of mee uit eten. Sociaal weer volwaardig deelnemen.
 • Mogelijk kun je zelfs weer wat (vrijwilligers)werk op gaan pakken en weer onderdeel zijn van de samenleving op die manier.
 • Weer de dingen doen waarvan je echt kunt genieten, lekkere wandeling door het bos of over het strand.

Op aanraden van een vriendin kwam ze bij mij terecht. Ze was bereid om te luisteren en dingen aan te nemen en te proberen.

Waarom ben je waar je bent?

Tot nog toe heb je waarschijnlijk de kennis en de tools nog niet aangereikt gekregen om echt met resultaat grip op de pijn te krijgen, grip op de klachten in je rug, nek of elders in je lichaam. De kennis, tips, tools, oefeningen en inzichten die in deze cursus zitten zijn gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten, ervaringen van experts (zowel onderzoekers als mensen met aanhoudende pijn), op basis van persoonlijke ervaring met cliënten met chronische pijn en mijn eigen ervaringen. Het duurt lang voordat nieuwe kennis doorsijpelt naar alle lagen van zorg inclusief specialisten. Daardoor is de kans groot dat je er nog niet van op de hoogte bent.


Daarnaast leiden 'meerdere wegen naar Rome', wat in dit gevalt betekent dat het erg persoonlijk is wat voor jou werkt. Niet iedereen heeft baat bij hetzelfde. Je zult merken dat deze cursus gestoeld is op veel verschillende methoden en inzichten, om zo voor vrijwel iedereen een passende route naar een leuker leven te hebben.

Hoe kun je komen waar je wilt zijn?

 • Resultaat 1: de balans opmaken over ruim 10 belangrijke gebieden zodat je precies weet waar je het beste mee aan de slag kunt.
 • Resultaat 2: meer inzicht in pijn en de factoren die daarop van invloed zijn zodat je meer grip krijgt op de pijn..
 • Resultaat 3: inzicht krijgen in de helpende en niet-helpende factoren, vele zullen al duidelijk zijn maar er zullen er ook zijn waar je je echt nog niet bewust van bent.
 • Resultaat 4: zo veel mogelijk aspecten helder krijgen waar je praktisch wat mee kunt, samen zorgen ze voor meer grip op pijn, niet één voor één.
 • Resultaat 5: tal van tips, tools en oefeningen om zinvol aan de slag te gaan met de helpende en niet-helpende factoren.
 • Resultaat 6: jij bepaalt wat wel en niet belangrijk is voor jou en jouw herstel
 • Resultaat 7: een praktisch plan waar je zelf mee aan de slag kunt, maar je mag natuurlijk altijd hulp inschakelen!

Het was niet altijd makkelijk, ze heeft nog veel moeten leren. Maar de dingen begonnen begrijpelijker te worden en de pijn verdween nu en dan naar de achtergrond.

Wat is er mogelijk?

Met de online cursus Grip op Pijn kun jij weer controle krijgen over je leven. Er is helaas geen snelle methode, maar wel een methode die werkt! In cursus Grip op Pijn begin je met het leggen van een fundament voor herstel. In deze cursus krijg je inzichten over ruim 10 gebieden, waar je mogelijkheden liggen voor meer grip op pijn en je kans op op een leuk leven. Elke gebied gaat gepaard met 1 of meer oefeningen om je praktisch aan de slag te laten gaan. Aan het eind gaan we samen werken aan een praktisch plan zodat je verder kunt werken aan je herstel. Alle inhoud is zoveel mogelijk gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen.

We hadden een doel gesteld, zijn er constructief mee aan de slag gegaan en het doel sneller gehaald dan we voor mogelijk hadden gehouden.

Wat gaat de training opleveren?

 • Resultaat 8: de totaalaanpak is uniek en zorgt ervoor dat jij weer beter in het leven kan staan.
 • Resultaat 9: je kunt zelf kiezen met welke onderdelen je uiteindelijk verder gaat om weer plezier te hebben.
 • Resultaat 10: je kunt deze training doen waar en wanneer het jou uitkomt, dit voorkomt stress en helpt je met het doseren van je tijd.
 • Resultaat 11: je kunt straks weer heerlijk genieten van een feestje of een samenzijn met al je vrienden.

Kun je het voorstellen? Een leven waar de pijn niet meer domineert en je weer kunt gaan genieten?


Hieronder verteld Geurt zijn verhaal. Hij had aanhoudende (chronische) pijn in zowel zijn nek als rug en zat in een neerwaartse spiraal.

Geurt Jannebout

54 jaar

Al 25 jaar had ik pijn! Allerlei revalidatie en re-integratietrajecten had ik gelopen. Uiteindelijk ben ik volledig afgekeurd. Niets hielp. Eigenlijk ook niet de morfine die ik slikte. Het hielp een paar weken en dan werd de pijn weer heftiger. Daardoor nam ik steeds meer. Uiteindelijk zat ik het grootste deel van de dag zwaar onder de medicatie niks te doen op de bank. Psychisch ging mij dat ook niet in de koude kleren zitten. Op een gegeven moment kwamen daar paniekgevoelens/angsten bij die ik ook maar niet onder controle kreeg. Ik voelde mij afhankelijk van de grillen van mijn lichaam en geest en kreeg daar maar geen controle over.


Op een gegeven moment wees mijn dochter (die fysiotherapeut is) mij op een collega die zij kende die zich had gespecialiseerd in chronische pijn patiënten en zich psychosomatische fysiotherapeut noemde. Alleen bij het woord psychosomatisch begon ik al te steigeren, “Ik loop verdomme de pijn toch niet te verzinnen! En je ziet toch op foto’s dat ik echte lichamelijke problemen heb! Nee, dat is vast niks voor mij”. Op dat moment heb ik er dan ook niets mee gedaan.

Maar omdat ik in de loop van de tijd eigenlijk steeds meer vastliep in mijn klachten en de zware pijnmedicatie die ik slikte kreeg ik wel het gevoel dat het zo niet verder kon en vroeg ik nog eens aan mijn dochter wie dat ook al weer was en of dat iets voor mij zou kunnen zijn. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik, kritisch/negatief als ik was, alleen een afspraak voor een verkennend gesprek gemaakt. Zo kon ik zelf bepalen of het iets voor mij zou kunnen zijn en of ik een traject bij haar zou willen lopen. Hoge verwachtingen had ik daarbij echter niet.

Na het eerste gesprek was ik al helemaal enthousiast, al kon ik mij nog geen voorstelling maken hoe ze het zou gaan aanpakken. Sjouke sprak mij in ieder geval heel erg aan. Je kon met haar praten en ze plaatste mij niet in een hokje.

In de eerste fase heeft ze mij inzichten doen verkrijgen in wat pijn nou eigenlijk is, wat er allemaal gebeurt in je lichaam, welke processen daarbij een rol spelen, en wie er allemaal meedoen in het pijn hebben.

Zo had ik wel gemerkt dat als ik gestrest/angstig/paniekerig was de pijn heftiger was, ook als ik bijv. griep had. Maar andersom ook! Als ik pijn had kreeg ik ook veel meer last van paniekgevoelens! Dat was voor mij echt een eyeopener. Het een hing samen met het ander!! Gaande het traject kreeg ik steeds meer inzichten en van dat soort eyeopeners over de pijn en met name hoe ik daarin stond en mee omging. Ik kwam erachter dat ik heel veel vastgezette ideeën had over wat goed of slecht voor mij was. Zo was ik er bijvoorbeeld van overtuigd dat bewegen slecht voor mij was. Ik had tenslotte zoveel trajecten gedaan waarin bewegen centraal stond, maar niets had geholpen, in tegendeel! Nog een paar overtuigingen die ik had: Ik ben een pechvogel. In het ziekenhuis zitten maar amateurs die mijn klachten niet kunnen verhelpen. De pijn zal er altijd zijn. Het zal alleen maar slechter gaan in de tijd. Mijn angsten gaan nooit meer weg etc. Allerlei “gevaren” die mij in een staat van stress hielden.

Al dit soort overtuigingen en gedachten werden mij helder gaande de gesprekken en de huiswerkopdrachten. Maar nog belangrijker, al die overtuigingen hielpen mij niet, maar werken zelfs averechts. Door dat soort inzichten ging ik steeds opener naar mijzelf kijken en raakte ik steeds enthousiaster over het feit dat ik wel degelijk in staat was het roer om te gooien en invloed uit te oefenen op mijn lichaam en geest. Mindfulness was daar ook een onderdeel van. Zijstapjes met goede tips werden regelmatig gemaakt als ik iets te vertellen had over hoe het ging of wat er gebeurd was. En het roer ging om!

Ook de manier waarop ik die inzichten verkreeg was essentieel. Ze liet mij(!) inzichten verkrijgen i.p.v. ze op te dringen. Voor mij, achteraf gezien, heel belangrijk. Ze liet mij doelstellingen vaststellen, ze liet mij een trainingsplan opstellen, etc. Echt knap dat zij dat bij mij voor elkaar kreeg. Ik kwam in beweging, ik was en ben gemotiveerd! De medicatie ben ik ook flink aan het afbouwen, ik weet zeker dat het gelopen traject bij Sjouke ook hierop een positieve en motiverende werking heeft.

Door het formuleren en realiseren van doelstellingen, groot en klein, door kleine stapjes te doen, niet over mijn grenzen te gaan etc. kreeg ik zelfvertrouwen en begon ik opener t.o.v. de hele materie te staan. Er was iets in mij verandert waardoor pijn en angst meer een soort terugkomende voorbijgangers begonnen te worden i.p.v. een constante, altijd aanwezige negatieve wolk - genoemd "pijn" -, waar ik eigenlijk bang voor was. Eerder benoemde vastgeroeste denkbeelden over wat goed of fout is begonnen te veranderen, en ik kwam er achter dat die vaak zelfs contra productief werkten. Ook al had ik regelmatig pijn, het weerhield mij er bijvoorbeeld niet meer van om dingen te gaan ondernemen. Ik ging anders naar pijn kijken, kon het meer accepteren als iets wat ik erbij pak. En ik was er niet meer bang voor. En mijn angsten/paniekgevoelens werden hanteerbaarder. Maar gezien alle activiteiten die ik deed werd de pijn ook daadwerkelijk minder! Hoe kon het! Fantastisch!

Dus meer grip op mijn leven, minder pijn, en met de huidige pijn beter kunnen omgaan! Dat kan je toch gerust een groot succes noemen!

Kenmerken van de training

Door de totaal aanpak en manier van aanbieden is deze cursus uniek in Nederland.

De verschillende onderdelen zorgen ervoor dat je jouw traject helemaal kunt afstemmen op jouw behoeften.

De cursus is opgedeeld in kleine stukjes, waardoor je het makkelijk in je eigen tempo kunt volgen.

Uit ervaring en onderzoek blijkt dat deze aanpak werkt en voor velen een verbetering van de kwaliteit van leven betekent.

Na het volgen van de cursus van dit project weet jij meer van de ins en outs dan de gemiddelde zorgverlener.

De cursus is up-to-date volgende de laatste wetenschappelijke inzichten en praktijk-ervaringen, en wordt ook zo gehouden.

Paula staat nu veel positiever en actiever in het leven. De pijn is er nog wel, maar beheerst haar leven bij lange na niet meer!

Over mij

Mijn naam is Sjouke van Rossum en ik ben een Master Psychosomatisch Fysiotherapeute gespecialiseerd in aanhoudende pijn. Ik wil mensen met aanhoudende, terugkerende pijnen helpen om weer volwaardig in het leven te kunnen staan.


Ik geloof, nee, ik wéét, dat het mogelijk is om je pijn te beïnvloeden. Het is echter geen miracle cure. Het is geen wonder, of eigenlijk wel, maar geen quick fix. Het vereist inzet en moeite. Dapperheid en doorzettingsvermogen. Bedenk dat als er een makkelijke, snelle oplossing was voor pijn, pijn niet zo’n grote uitdaging zou zijn voor velen.


Jouw pijn is te beïnvloeden in het positieve. Een belangrijk onderdeel daarvan is kennis. Weten hoe pijn werkt, wat pijn beïnvloedt en wat jij dus kunt gaan beïnvloeden. Er zijn veel facetten van invloed op de pijn en dus veel facetten die je kunt beïnvloeden ten gunste van je pijn.


Ik heb de kennis en de kunde om mensen met aanhoudende pijn te helpen of ze nu last hebben van hun nek, rug of hun hele lichaam. Ik zie het als mijn plicht deze kennis en kunde in te zetten om mensen zoals jij te helpen naar een beter leven. Een leven met plezier, minder pijn en weer mogelijkheden.

Mijn doel is om een rol te spelen in het verminderen van het aantal mensen dat aan aanhoudende pijn lijdt in Nederland van 20% naar 10% in 2040.

Basis

Zelfstandig aan de slag


 • De complete cursus Grip op Pijn
 • Toegang tot de besloten Facebookgroep
 • 3 maanden volledig toegang tot de gehele cursus.
 • Tweemaal groepscoaching van een uur (af te nemen in de eerste 6 weken na aanmelding)
 • 2 online VIP sessies van 45 minuten (af te nemen in de eerste 10 weken na aanmelding)

€197,-

Compleet

Ondersteuning van de groep


 • De complete cursus Grip op Pijn
 • Toegang tot de besloten Facebookgroep
 • 3 maanden volledig toegang tot de gehele cursus.
 • Tweemaal groepscoaching van een uur (af te nemen in de eerste 6 weken na aanmelding)
 • 2 online VIP sessies van 45 minuten (af te nemen in de eerste 10 weken na aanmelding)

€297,-

Exclusief

Ondersteuning van de groep en 1-op-1


 • De complete cursus Grip op Pijn
 • Toegang tot de besloten Facebookgroep
 • 3 maanden volledig toegang tot de gehele cursus.
 • Tweemaal groepscoaching van een uur (af te nemen in de eerste 6 weken na aanmelding)
 • 2 online VIP sessies van 45 minuten (af te nemen in de eerste 10 weken na aanmelding)

€497,-

Paula is zelf langzaam aan bezig om haar pijnmedicatie af te bouwen. Dat zal straks ook schelen in de bijwerkingen waar ze best last van heeft.

Denk je nu ...

Is dit niet veel te moeilijk voor mij?

Wat heb ik nodig om online mee te doen?

Hoeveel tijd zal ik kwijt zijn aan deze online cursus?

Ik heb geen chronische pijn in mijn nek of rug maar in ..., maakt dat uit?

Wil jij ook meer grip op pijn?

Grijp je kans voor meer grip op jouw pijn!

Grijp je kans op een leuk leven!

Keywords: chronische pijn, nek, rug