fbpx

5 fysio’s, 5 meningen

Het is voor een patiënt niet altijd makkelijk wanneer hij of zij een andere fysio tegenkomt. Misschien omdat ie verhuisd is en naar een andere praktijk moest en dus een andere fysio, of omdat zijn of haar eigen fysio niet toegankelijk was op dat moment. Er zijn allerlei redenen waarom een patiënt zo nu en dan een andere hulpverlener ziet. En dan kan het wel eens ‘mis’ gaan qua visie op de klachten, diagnose of behandelwijze.

Het verhaal van Dr. Tara Jo Manal is daar een voorbeeld van. Zij ging met haar knieklachten jaren geleden naar 5 verschillende fysiotherapeuten. Het was een relatief kleine knieklacht die 17 jaar eerder was gediagnosticeerd als “chondromalacia patellae” ofwel patellafemoraal pijnsyndroom of retro patellaire chondropathie. Enfin, ze ging dus naar 5 fysio’s en vertelde bij een ieder hetzelfde verhaal. Je zou verwachten dat de conclusies van de fysio’s om en nabij hetzelfde zouden moeten zijn. Maar niets was minder waar.

De 5 fysio’s gaven elk een andere conclusie. Twee gaven aan dat er problemen waren met de stand, eentje gaf aan dat de knieschijf niet meer goed ‘dreef’, een van de fysio’s vond zelf een flink beenlengte verschil wat een draaiing zou geven en de laatste concludeerde dat het kraakbeen was gescheurd door een val in haar jeugd.

En wat moet je dan geloven als patiënt?

Het is belangrijk om te weten dat diagnostiek niet eenvoudig is in veel gevallen. Zeker wanneer het vagere en langer bestaande klachten zijn. Ook wanneer de oorzaak onduidelijk is wordt het lastiger. En in een aantal gevallen is het niet zo erg dat er wat verschillende diagnoses zijn, maar soms zeker wel. Want wat is het plan op basis van die conclusie? Wanneer dat een serieuze ingreep is, wordt het wel erg belangrijk dat de diagnose klopt of wanneer er mogelijk iets meer sinisters aan de hand is (wat overigens zeldzaam is) is het belangrijk dat dat wel naar voren komt.

Vaak wordt er dan gewezen naar beeldvormende diagnostiek, want dan kun je het zien en dat zou dan duidelijkheid geven, of toch niet?

Er is een bekend onderzoek een aantal jaren geleden gepubliceerd waaruit bleek dat mensen met afwijkingen in hun wervelkolom, hernia’s, dunne tussenververschijven etc. hier helemaal geen last van hoeven hebben. En er verscheen vorig jaar een artikel over een patiënt die een MRI liet maken en deze door 10 specialisten liet beoordelen. Die patiënt eindigde met ruim 40 bevindingen waarvan en niet één door alle specialisten gevonden werd… Dus hoewel beeldvormende technieken als scans, röntgenfoto’s en echo’s zeker hun plek hebben, moet ook daar naar het grotere plaatje gekeken worden en niet blind gestaard worden op een plaatje.

Lastig he? Het is dus op zich niet heel erg wanneer er verschillende conclusies zijn, zeker wanneer hier verder geen operatie of injectie of iets dergelijks aan wordt gekoppeld. Wanneer een actieve therapie wordt voorgesteld met evt. ter ondersteuning wat passieve interventies als een massage of mobilisaties, is er vaak geen man overboord en zijn er zeker meerdere wegen die naar Rome leiden. Belangrijk is altijd, met elke therapie om te kijken naar wat de behandeling doet. Helpt het je of niet? Zorgt het ervoor dat je ook zelf aan de slag kan of maakt het je afhankelijk?

Daarnaast is het wel belangrijk dat de impact van de conclusie van de fysio op de patiënt niet onderschat wordt! Want worden er daardoor zorgen weggenomen of worden er juist zorgen toegevoegd of bevestigd! Maar daarover een de volgende blog meer.