fbpx

5 stappen voor verandering

Nieuw jaar, nieuwe voornemens? Vele beginnen eraan, een enkeling haalt de eindstreep en de rest doet er niet aan. Waarom? Verandering is erg moeilijk. In deze blog een stappenplan waarmee het wél lukt om veranderingen door te voeren in je leven. Nu of later, het hoeft er geen nieuw jaar voor te zijn.

Stap 1

Bedenkt waarom je iets wilt veranderen. Past het bij één van je waardes waar ik het een paar weken geleden over had? Het helpt al heel erg wanneer datgene wat je wilt veranderen aansluit bij een waarde, dat maakt het al wat makkelijker.

Stap 2

Bedenk wanneer je dit dan wilt gaan doen. Wanneer ligt heel erg aan wat en waarom. Wil je fitter worden? Dan is 3 maal per week misschien handig. Aanpassing van je voedingspatroon zal uiteindelijk 3 maal per dag zijn.

Stap 3

Bedenk wat een makkelijke eerste stap is. Dit is echt iets waarvan je denkt: “dat kost mij geen moeite”. Bij het fitter worden is dat misschien je matje neerleggen en er één oefening op doen. En bij de aanpassing van je voedingspatroon misschien eerst je twee stuks fruit per dag eten.

Stap 4

Wanneer je dat datgene wat je je hebt voorgenomen doet, beloon jezelf dan wanneer je het hebt gedaan. Niet met eten (tenzij het gezond is), maar bijvoorbeeld door hardop tegen jezelf te zeggen: “top gedaan!” of door een dansje te doen. Wanneer je het niet hebt gedaan dan mag je jezelf vooral NIET straffen! We doen dit maar al te gemakkelijk, let aar eens op welke gedachtes langskomen wanneer je je realiseert dat je iets niet hebt gedaan. Het helpt niet, sterker nog, het demotiveert, je schiet er niets mee op. Wanneer je je realiseert dat je het bent vergeten, neem jezelf voor het de volgende keer wel te doen of doe het op dat moment alsnog.

Stap 5

Wanneer de gewoonte er eenmaal is, kun je langzaam gaan uitbreiden naar je uiteindelijke doel.

Succes!