fbpx

5 Tips om beter te slapen

Slaap is ontzettend belangrijk voor ons, zeker in het kader van herstel. Terwijl we slapen vinden vele herstel processen plaats en wordt er mentaal veel verwerkt. Bij voorkeur haal je elke nacht tussen de zeven en acht uur slaap. Het is een gemiddelde, maar bedenk dat er niet veel mensen zijn die met minder af kunnen of veel meer nodig hebben. We weten dat te weinig slaap vermoeidheid in de hand werkt, maar te veel slaap ook! Ook blijkt uit onderzoek dat pijn erger kan zijn na een nacht slecht slapen.

Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Geen probleem, dit kunnen we prima hebben. Ook is het goed om te weten dat het normaal is om een keer ’s nachts wakker te worden. Dit is zeker geen reden voor bezorgdheid. Echter wanneer je regelmatig slecht slaapt kunnen onderstaande tips wel helpen!

Tip 1 – niet overdag slapen

Er zijn altijd uitzonderingen, maar voor de meeste mensen is overdag slapen funest. Dit gaat echt ten koste van een goede nachtrust. Iets anders is overdag liggend rusten. Beperk die momenten tot maximaal 20 minuten om te voorkomen dat je in een te diepe slaap terecht komt, zet daarvoor een wekker!

Tip 2 – zorg voor een goede slaapomgeving

Denk aan temperatuur, bij voorkeur koel, voldoende donker (denk aan verduisterende gordijnen) en stil. Zorg dat de kamer ook voldoende geventileerd is. Bekijk ook eens hoe de aankleding is, druk of rustig, is de kamer opgeruimd of ligt er overal kleding/spullen?

Tip 3 – creëer rust voor het slapen gaan

Het helpt niet om voor het slapen gaan je te bezigen met dingen waar je je zorgen over maakt zoals financiën of werk. De kans is dan groter dat je gaat liggen piekeren. Het activeert ook mogelijk je stress systeem waardoor je gewoon moeilijker slaap kan vatten. Ga liever rustig lezen of puzzelen.

Tip 4 – geen beeldschermen een uur voor het gaan slapen

Beeldschermen zorgen ervoor, door onder andere hun licht, dat je hersenen juist geactiveerd worden. Daarnaast kan ook datgene wat je ziet of doet erg activerend zijn, zoals bijvoorbeeld een spannende serie of film, het nieuws of een fanatiek spelletje.

Tip 5 – creëer een avondroutine

Een avondroutine helpt je brein voorbereiden op het slapengaan. Start een uur voor het slapengaan met een bepaalde routine. Bijvoorbeeld wat lezen of puzzelen, een douche of bad nemen, kopje kruiden thee (geen drankjes met alcohol of cafeïne), wat (yoga) oefeningen en/of een meditatie.

Bonus tip!

Wanneer je na 30 minuten nog niet in slaap bent gevallen, ga je bed uit en doe iets wat niet stimulerend is. Ga bijvoorbeeld de was opvouwen of lezen of zittend mediteren. Maar geen TV kijken of spelletjes doen.

Goede slaap kan soms een uitdaging zijn, zeker wanneer je aanhoudende pijn hebt. Bedenk dat het effect van bovenstaande tips soms even duurt. Lukt het nog steeds niet na een paar weken? Schakel dan een in slaap gespecialiseerde therapeut in.