fbpx

7 misvattingen over houding

Hoe vaak heb je het wel niet gehoord toen je jong was? Misschien hoor je het nu nog wel eens: “Recht op zitten!”. Er heersen nogal wat ideeën over houding in onze maatschappij en tot op heden blijken vele van deze, eigenlijk aannames, nergens op gebaseerd. In deze blog 7 misvattingen omtrent houding. De informatie is gebaseerd op het artikel “Sit Up Straight”: Time to Re-evaluate van Slater et al. uit 2019.

1

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de juiste houding bestaat niet. En het lijkt er ook niet op dat het vermijden van zogenaamde verkeerde houdingen rugklachten kunnen voorkomen. Dit geldt overigens niet alleen voor zitten, maar tot op zekere hoogte ook voor tillen.

2

Onze ruggen zijn ook allemaal anders. Sommige hebben een vrij rechte rug met weinig hollingen en bollingen en anderen hebben juist een hele holle onder rug en/of een versterkte bolling van de boven rug. Er zijn geen aanwijzingen dat zulke normale variaties van invloed zijn op het krijgen van klachten.

3

Je houding kan wel een reflectie zijn van hoe je je voelt. Als je je bijvoorbeeld somber voelt zul je eerder een wat gebogen houding hebben dan wanneer je blij of trots bent. Ook kun je een bepaalde houding aannemen omdat je je onveilig voelt. Het kan belangrijk zijn dit mogelijk achterliggende aspect van je houding te begrijpen.

4

Hoe comfortabel is een houding? Dat rechtop zitten is lang niet altijd comfortabel voor iemand. Neem gerust een meer comfortabele houding aan, maar wat comfortabel is, verschilt van persoon tot persoon. Ga gerust hier wat in op ontdekkingsreis! Ook in houdingen die je mogelijk hebt vermeden.

5

Een veel gehoord iets in de praktijk is: “Ik heb een zwakker rug”. In de meeste gevallen is dit echt niet zo, de rug kan wel conditie en kracht missen, vaak als gevolg van inactiviteit. Je rug is een zeer sterke structuur! Het heeft het vermogen tot aanpassen aan nieuwe manieren van bewegen, belasten en houdingen. Waarschuwingen (van veelal therapeuten) dat je rug beschermt moet worden, kunnen tot angst leiden en zelfs klachten.

6

Zitten is niet gevaarlijk voor de rug. Zelfs langer dan 30 minuten zitten is niet gevaarlijk en hoeft niet te worden vermeden. Echter, wanneer je last hebt van je rug kan dit, tijdelijk, vervelend zijn. Dan is regelmatig van houding wisselen, het reduceren van provocerende houdingen en bewegen aan te bevelen. Regelmatig bewegen is sowieso belangrijk voor je algehele gezondheid.

7

Preventief houdings- en bewegingsonderzoek werkt niet ter voorkoming van pijnklachten op de werkvloer. Voorkeuren van bijvoorbeeld tillen, zijn afhankelijk van iemands anatomie en natuurlijke variaties. Bepaalde tiltechnieken en het vast aanspannen van de ‘core’ zijn niet gebaseerd op evidentie en kunnen zelfs eerder klachten in stand houden of zelfs veroorzaken. Het is heel persoonlijk en afhankelijk van iemands klachten of er, tijdelijk, een aanpassing nodig is.

Leuk al die misvattingen, maar wat is dan wel belangrijk? Afwisselen van houding is belangrijk. Elke houding die je lang probeert vol te houden, zal op den duur klachten geven. Sleutelwoorden zijn: te lang! Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, niet om lang in een houding te zitten. Zelfs in onze slaap bewegen we.

Wat is te lang? Dat is voor iedereen weer anders. Ben je erg gevoelig of mis je veel conditie dan zul je sneller van houding willen wisselen dan wanneer iemand erg fit is of zich zelfs heeft getraind in het vasthouden van een bepaalde houding voor een langere tijd. Denk hierbij aan de levende standbeelden. Je algehele conditie is dus ook belangrijk. Maar vergeet ook niet je spierkracht. Wanneer spieren sterker zijn kunnen ze iets ook beter en langer volhouden.

Tot slot, zoals ook genoemd in de misvattingen, heeft hoe je je voelt invloed op je houding naast de invloed van stress op de spanning in de spieren. Vergeet niet naar dit aspect te kijken wanneer je klachten ervaart! Hoe voel je je en hoe is de stress in je leven? Denk dan bijvoorbeeld eens aan ontspannings- of ademhalingsoefeningen om je hierbij te helpen.