fbpx

7 tips voor de feestdagen

De feestdagen zijn voor mensen met aanhoudende (chronische) pijn vaak niet de makkelijkste tijd van het jaar. Soms is deze tijd extra confronterend. Hieronder volgen een paar tips voor deze dagen, die nu door corona heel anders zijn dan anders. Dat er minder mensen op bezoek mogen, kan ook zijn voordelen hebben. Maak er een mooie tijd van zonder het jezelf zo moeilijk te maken, denk eraan: het gaat om de kleine dingen.

  1. Blijf tijdens de feestdagen, hoe lastig soms ook, je rust en activiteiten afwisselen. Nee het is niet leuk, maar trek je af en toe terug wanneer je dat nodig hebt. Beter nog, plan dit van te voren en zorg dat je naasten dit weten en je kunnen helpen om het wat makkelijker te maken je even terug te trekken. Wanneer mogelijk plan het zo dicht mogelijk bij je gewone routine. Het helpt ook wanneer iedereen zich bewust is van een eindtijd.
  2. Zorg dat je goed voor ogen hebt wat je nu eigenlijk belangrijk vindt aan de feestdagen. Gezelligheid? Goede gesprekken? Spelletjes? Samenzijn? Zorg dat je daar je energie in stopt en maak keuzes.
  3. Geef iedereen in het huishouden een taak m.b.t. het diner of de brunch en zorg dat je ook veel van te voren al kan doen. Een slowcooker of souvide kan hierin ook uitkomst bieden
  4. Spreek een ‘codewoord’ met je partner of ouders af voor wanneer het niet meer gaat. Zij kunnen je dan helpen, zorg dat ze ook weten wat je dan wilt.
  5. Zorg voor 1 of 2 (of 3) herstel dagen waarin je je hulpbronnen vol inzet en niets moet. Zorg er ook voor dat je in de aanloop niet ook nog andere dingen moet doen.
  6. Zorg voor een comfortabele ‘escape room’. Niet diegene met allereli puzzels, maar eentje met zacht licht, je favoriete muziek en de geuren die je helpen ontspannen. Alles wat jouw helpt binnen handbereik.
  7. Wees lief voor jezelf en voor de mensen om je heen! Voor jezelf: het hoeft niet perfect te zijn en je mag absoluut om hulp vragen. Dat doen mensen zonder aanhoudende (chronische) pijn ook! Voor anderen: vergeet niet dat zij ook maar mensen zijn en ook missers maken. Vergeef ze wanneer ze er voor jouw onvoldoende zijn of moeite hebben je te begrijpen.

Fijne feestdagen!