fbpx

9 tips voor ontspanning

Ontspanning kan in het groot en in het klein. Een dagje sauna met een massage en een heerlijk diner, maar ook even een momentje voor jezelf. Hieronder volgen negen tips voor kleine en grotere momenten van ontspanning. Kijk of je er in ieder geval één per dag kan doen. Even lekker genieten en ontspannen. Wat houd je tegen?

Tip 1 Luister naar (rustige) muziek die je mooi vindt

Muziek werkt bij veel mensen in op hun emotie en kan dus ook helpen met ontspannen. Belangrijk is dat je naar voor jou prettige muziek luistert, al blijkt dat het tempo van de muziek wel mede bepalend is, dus kies eerder een lager tempo. Er is zelfs onderzoek gedaan naar welk nummer het meest ontspannend zou moeten zijn en dat bleek het 8 minuten durende nummer Weightless van Marconi Union te zijn. Ervaar het zelf!

Tip 2 Geef jezelf een gezichtsmassage

In je gezicht zitten nog best wat spieren die ook wel eens een massage verdienen. Voordeel: dit kun je ook gewoon bij jezelf doen. De bekende plekken zijn je voorhoofd, slapen en kaken. Draai bijvoorbeeld rustige, stevige rondjes met je vingertoppen.

Tip 3 Buiten genieten van een kop koffie of thee

Wanneer het weer het ook maar een beetje toelaat even buiten van je koffie of thee genieten. Koud? Trek een jas aan en ga toch naar buiten! Geniet!

Tip 4 Maak een ommetje

Even een stukje wandelen in een lekker rustig tempo en het liefst omringt door groen. Dus niet in een sneltreinvaart door de woonwijk. Het hoeft geen uren te duren, al is het maar een ommetje van 10 min door een park.

Tip 5 Ga lekker in bad

Even lekker badderen met een goed boek of luisterend naar muziek (zie de eerste tip!). Verwen jezelf met een lekkere badolie of bruisbal in je favoriete geur.

Tip 6 Kijk naar een grappige film of filmpjes

Lachen helpt ontzettend met ontspannen en youtube staat vol met grappige filmpjes maar een humoristische film werkt natuurlijk ook. Even lekker voluit lachen!

Tip 7 Doe yoga oefeningen

Je hebt verschillende vormen van yoga en sommige zijn best pittig maar Yin Yoga en Yoga Nidra helpen juist met ontspannen. Yin Yoga is vrij passief waarbij een houding gedurende een aantal minuten wordt vastgehouden waarbij de zwaartekracht helpt ontspannen. Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd en is echt bedoeld om op een dieper niveau te ontspannen.

Tip 8 Knuffelen met je geliefde of huisdier

Knuffelen werkt zeer ontspannend, er komt namelijk oxytocine vrij, ook wel knuffelhormoon genoemd. Oxytocine helpt onder andere met ontspannen. Geen partner of huisdier in de buurt, zelfs een visualisatie over een knuffel kan al helpen.

Tip 9 Kijk naar water

Voor heel veel mensen werkt kijken naar water ontspannend. Dit kan de zee zijn, een meer, een rivier of een waterval. Liefst natuurlijk in het echt, maar op je TV of laptop werkt ook. Gewoon kijken, verder niets. Heerlijk!