fbpx

Achter de ademhaling deel 1

ademhaling

Het gaat vanzelf en we doen het al ons hele leven. Ademhalen. Toch blijkt 1 op de 10 volwassenen niet goed adem te halen. Hiervoor kunnen vele redenen zijn waarvan stress misschien wel de belangrijkste is. Maar ook overgewicht, verkeerde voeding en te weinig bewegen kunnen van invloed zijn op onze ademhaling en andersom. Onze ademhaling heeft ook een wisselwerking met diverse functies in ons lichaam zoals het immuunsysteem, ons hart- en vaatstelsel, het spierskeletstelsel en ons zenuwstelsel.

Het bijzondere van onze ademhaling is, is dat het een autonoom proces is (dat wil zeggen buiten onze invloed zoals bij het kloppen van ons hart) maar ook een proces dat wij bewust kunnen beïnvloeden. En dat komt goed uit!

In het kort hoe onze ademhaling werkt:

De lucht komt naar binnen via onze neus, door onze holtes en via de luchtpijp naar de longen. Het diafragma, de koepelvormige spier onder de longen is een van onze belangrijkste ademhalingspieren. Wanneer deze aanspant zorgt het ervoor dat lucht onze longen instroomt. De lucht vult de longblaasjes en daar vindt de uitwisseling plaatst van CO2 en zuurstof. Uitademen kost in principe weinig moeite, het diafragma ontspant zich, veert terug en de lucht stroomt uit de longen.

Wanneer het diafragma zich aanspant en daalt, wordt de ruimte in de buikholte kleiner en vandaar dat de buik zich uitzet. Een diafragmale ademhaling wordt daarom ook wel een buikademhaling genoemd. Deze manier van ademhalen is de meest gezonde ademhaling. Het heeft een positieve invloed op de darmen, zorgt voor een optimale uitwisseling van CO2 en zuurstof, zorgt voor een efficiënte werking van het hart. Ook kunnen zo je overige ademhalingspieren, tussen de ribben en in het nek/schouder gebied, goed hun werk doen.

De ademhaling wordt aangestuurd vanuit de hersenstam en ontvangt daar ook informatie over de ademhaling. In de hersenstam vindt ook de aansturing van en ontvangst van informatie over onder andere je temperatuur, hartslag en bloeddruk plaats. Dat aansturen en informatie ontvangen vindt plaats via het autonome zenuwstelsel wat is opgedeeld in twee onderdelen: het sympatische (vechten en vluchten) en parasympatische (ontspannen en verteren).

Tot zover het eerste deel van achter de ademhaling. Volgende week gaan we verder over een verkeerde ademhaling ook wel dysfunctionele ademhaling genoemd. Wat zijn bijvoorbeeld tekenen van een dysfunctionele ademhaling?

Tot volgende week!