fbpx

Asymmetrie

Het gebeurt heel regelmatig dat bepaalde asymmetrieën in het lichaam (mede) de schuld krijgen van klachten. Een hele bekende is beenlengte verschil, maar ook scheefheden in de wervelkolom zoals scoliose (zijdelingse S-curve). Verder komen bijvoorbeeld het bekken, de voeten en schouders ook wel eens in aanmerking voor blaam.

Er zitten meerdere kanten aan deze asymmetrieën. Het gebeurt waarschijnlijk regelmatig dat een verschil pas wordt opgemerkt bij klachten, terwijl deze al veel langer aanwezig is. Asymmetrieën kunnen met verschillen in spierspanning te maken en niet zozeer met een daadwerkelijke asymmetrie in het lichaam. Ook qua meten is het een en ander op te merken. Zeker bij beenlengteverschillen zijn niet alle methoden van meten even betrouwbaar.

En dan gaat het natuurlijk ook over relevantie. Want hoe relevant is een verschil? Wanneer iemand al zijn of haar hele leven een relatief klein beenlengte verschil heeft, is de kans dat dat problematisch wordt zeer klein. Ontstaat een aanzienlijk beenlengte verschil na bijvoorbeeld een operatie waarin een nieuwe heup is geplaatst, kan dat een ander verhaal zijn en moet er soms iets aan gedaan worden. Een van de meest bekende voorbeelden van een beenlengte verschil van 1,2 cm die niet relevant bleek, is het beenlengte verschil van Usain Bolt. Dit verschil is bij hem overigens het gevolg van een scoliose. Deze asymmetrie heeft hem niet in de weg gestaan om de snelste man op aarde te worden. Maar ik ken ook cliënten die na een nieuwe heup een hakverhoging nodig hadden omdat er helaas een te groot beenlengte verschil was ontstaan als gevolg van de operatie.

Aspecten die dus een rol spelen zijn bijvoorbeeld hoe lang bestaat het verschil al, hoe snel is het verschil ontstaan, wat is de oorzaak van het verschil. Ons lichaam is ontzettend adaptief en kan zich goed aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Soms als de veranderingen te groot zijn en/of te snel zijn gegaan, kunnen ze klachten geven en soms moet er dan wat aan gedaan worden. Dit kan ook zijn het lichaam onder andere door oefeningen, een kans geven om zich aan te passen.

Er zijn talloze voorbeelden van mensen met een asymmetrisch lichaam die zelfs op top niveau fysiek presteren. Deze asymmetrieën zijn soms aangeboren, soms ontwikklenen zich en zijn soms als het gevolg van een ongeval. Hieronder een lijstje van voorbeelden met linken naar youtube waar je ze kan zien in actie.

Stuart Jamieson

Geboren met onder andere Spina Bifida en een halve ribbenkast, werd het bij zijn geboorte niet verwacht dat hij ouder zou worden dan 2. Hij is nu 30 jaar en heeft in de afgelopen jaren meerdere titels in gewichtheffen behaald, waaronder een wereld titel in 2017. Let wel dit in de regulier wedstrijden, tegen ‘normale’ deelnemers. IN de link hieronder kunt je zien hoe hij de wereldtitel behaald in 2017:

Jessica Ashwood

Geboren met een scoliose die zich in haar tiener jaren fors ontwikkelde, wist Jessica zich, met die forse scoliose, in 2012 en in 2016 te kwalificeren als zwemster voor de Olympische Spelen (dus niet de Paralympische). Doordat de scoliose zich progressief bleef ontwikkelen, was een operatie uiteindelijk wel een keer nodig. Jessica koos hier pas voor na haar carrière als zwemster in 2019, ze had ook pas in de latere fase last van haar scoliose. In de link hieronder zie je haar in actie:

Krystal Cantu

In 2013 verloor Krystal haar arm als gevolg van een auto-ongeluk. Amper een maand na haar amputatie was ze al weer aan het trainen in haar favoriete sport: crossfit.