fbpx

Balans

Balans kan naar verschillende dingen wijzen, maar in dit geval gaat het over de balans in je dag, week, maand. Waar veel mensen met aanhoudende pijn mee te maken hebben, is dat er goede dagen zijn en ook hele slechte dagen. Dagen waarop je juist meer doet omdat je een beter dag hebt en dan dagen waarop je weinig tot niets doet vanwege de pijn. Zeker op de lang termijn levert dit geen verbetering in je situatie. Je merkt dat je steeds minder kan.

De kunst is dus een balans vinden in je activiteiten op een dag, maar ook verdeeld door de week of maand. Je wilt die diepe dalen voorkomen omdat ze je eerder slechter maken dan beter. Dit is niet gemakkelijk, maar kan wel. Het vraagt vooral ook een stuk bewustwording en durven uitproberen.

Wat valt er dan uit te proberen? Nou, wat de meeste mensen met aanhoudende pijn doen wanneer ze een betere dag hebben, is gelijk meer dingen doen dan hun belastbaarheid op dat moment eigenlijk toe staat. Doordat je je dan overbelast, volgt er meestal die slechtere dag. En dan doe je weer weinig tot niets. Dus wat je kunt gaan uitproberen, is op een betere dag niet meer te doen dan je eigenlijk aan kan.

Dat betekent dus dat je een idee moet hebben van wat je wél aankunt op een dag. Het helpt om, tijdelijk, een dagboekje bij te houden. Hierin geef je aan hoeveel activiteiten je op een dag hebt gedaan. Je zou dit kunnen indelen in lichtere en zwaardere activiteiten, maar maak het ook niet veel ingewikkelder dan dat. Ook schrijf je op hoe lang je dan die activiteit achtereen hebt gedaan.

Hoewel het wisselend kan zijn wat je op een dag aankunt, soms heb je ook een mindere dag omdat je vervelend nieuws hebt gehoord of wat grieperig bent, komt er vaak wel een gemiddelde uit. Dat is je uitgangspunt en je start eigenlijk op ca. 80% daarvan. Op het moment dat je merkt dat je niet meer van die diepe dalen hebt, kun je langzaam wat gaan opbouwen!