fbpx

De invloed van het weer op aanhoudende (chronische) pijn

De invloed van het weer op aanhoudende (chronische) pijn

Veel mensen met aanhoudende (chronische) pijn geven aan dat ze merken dat het weer van invloed is op hun klachten. Mij valt wel een bepaalde diversiteit hierin op. Ik ken mensen die aangeven dat ze aan hun litteken voelen of er onweer aankomt anderen voelen dat bij aankomende sneeuw. Ik ken iemand met reuma die zweert bij koud weer, maar de meeste geven aan toch wel warm weer te prefereren met hun klachten. Weer anderen hebben het vooral over de luchtvochtigheid of luchtdruk. Kort om veel variatie!

Hoe zit dat nu dus met het weer en de invloed op aanhoudende (chronische) pijn?

Dat is nog niet zo eenvoudig. Allereerst heb je te maken met twee hele complexe systemen: het weer en ons lichaam. Het weer is naast ontzettend complex ook lastig in onderzoek omdat elementen als luchtvochtigheid, luchtdruk, wind, etc. nooit solo voorkomen. Dat maakt het moeilijker een element als luchtvochtigheid aan iets anders te koppelen.

Nu zijn er wel degelijk onderzoeken naar gedaan en een van de meeste recente komt uit Manchester (2019): ‘Cloudy with a Chance of Pain’. LINK : https://www.cloudywithachanceofpain.com/ onder ruim 13.000 mensen. Daaruit komt naar voren dat de kans dat mensen met aanhoudende (chronische) pijn meer klachten ervaren 20% groter is (in vergelijking met een gemiddelde dag) bij een hogere luchtvochtigheid, een lagere luchtdruk en een sterkere wind.

Niet eenduidig

Er zijn echter ook onderzoeken (Smedslund 2011, Strusberg 2002) die eigenlijk geen relatie kunnen vinden. Deze onderzoeken waren wel specifiek gericht op reumatoïde artritis en reuma gerelateerde pijn. Hoe frustrerend soms ook, zijn tegenstrijdige onderzoeksresultaten wel normaal in de wetenschap. Hoe doel is namelijk niet zozeer hét antwoord te vinden als wel ‘minder fout’ te zitten. Een ander onderzoek (Patberg 2004) toonde aan dat niet zozeer de luchtvochtig buiten als wel die nabij ons is invloed kan hebben op reumatische klachten. Wat heel interessant is omdat hier middels kleding en luchtontvochtigers of airco invloed op uit te oefenen is.

Andere factoren

Wanneer het prut weer is, kan dit ook van invloed zijn op onze gemoedstoestand, wat weer van invloed is op pijn. Dus op die manier kan weer aanhoudende (chronische) pijn ook beïnvloeden. Daarnaast bestaat er ook iets dat met een moeilijk woord ‘confirmatie bias’ heet. Hier heeft ieder mens mee te maken. Wat is het dan? Het is de neiging om meer waarde te hechten aan (aandacht te hebben voor) informatie die onze eigen voorkeur of overtuiging onderschrijft. Dus wanneer je de overtuiging hebt dat regen je klachten erger maakt, zal je eerder registreren wanneer deze twee samen voorkomen dan wanneer het regent je je geen toename van pijn hebt. De enige manier om dus een meer betrouwbare registratie te krijgen is om bijvoorbeeld dagelijks op een vast moment het weer en je pijn te registreren. Wanneer je dat over een langere tijd doet, kun je er echt wat over gaan zeggen.

Iedereen is anders en iedereen reageert op zijn of haar manier. Wat voor de een zo is hoeft zeker niet voor een ander te gelden. Wil je het echt weten hoe het voor jou zit? Ga dan meten, het kan daarna zeker helpen om meer grip te krijgen op je klachten wanneer blijkt of en welke weersinvloeden voor jou relevant zijn.