fbpx

Focus

Vorige week in Hulpbronnen hebben we naar onze zorgen gekeken en kon je de cirkel van zorgen invullen om meer inzicht hierin te krijgen. Ook werd duidelijk, hopelijk, dat zorgen ook een nut hebben, ze helpen overleven, maar dat dat soms wat aan de haal gaat. Tevens gaf ik aan dat waar je aandacht heengaat, je gedachten volgen en waar je gedachten heengaan, daar volgt je aandacht.

De kennis van vorige week kan al heel behulpzaam zijn wanneer je daar gedurende de dag op een goede manier aandacht voor kan hebben. Je ‘observeert’ jezelf dan eigenlijk. Je observeert welke gedachten leiden tot welke emoties en gedragingen. Deze week ga ik nog wat verder in op dit onderwerp.

De energie die we bij ons dragen, beïnvloed hoe wij dingen interpreteren. Dus hoe wij ons voelen of waar wij ons mee identificeren, beïnvloed hoe wij op dat moment over de dingen denken (en dus voelen en ernaar gedragen).

Wat zijn negatieve of angst gebaseerde overtuigingen die jou aandacht kapen? Waar identificeer jij je mee?

 • Ik ben een angstig persoon
 • Ik kan niet ontspannen leven
 • Ik heb daar de skills niet voor
 • Ik ben niet zoals zij
 • Ik heb hier geen tijd voor
 • Ik heb geen discipline

Klinkt daar iets bekend van?

Het brein zal er altijd voor zorgen dat dergelijke overtuigingen ons iets opleveren. Dus wat is het voordeel van dergelijke overtuigingen? Het geeft zekerheid!

Wanneer ik mijzelf vertel dat ik een angstig persoon ben, dan weer ik hoe het ervoor staat. We zijn primair gericht op overleven en niet op gelukkig zijn. Dan wil je dus zekerheid hebben. Daarom kunnen we ook zo slecht met onzekerheden om gaan.

“The only person you are destined to become is the person you decide to be.” – Ralph Waldo Emerson

Vertaling

De enige person die jij bestemd bent om te worden, is de persoon die jij kiest om te zijn.

Dat is dus niet de identiteit die je hebt aangenomen in je jeugd of toen je opgroeide, wat andere mensen je hebben verteld of wat je zelf hebt versterkt door dat tegen jezelf te herhalen. Maar eigenlijk dat gene wat jij kiest. We zijn eigenlijk telkens bezig iemand te worden. Er zijn er maar weinig die zo leven, zoals ze zelf echt kiezen. We weten wel wat we willen – meer rust, meer kalmte, meer in controle voelen over onze gedachten, minder zorgen hebben.

We weten ook hoe we eraan kunnen komen – er zijn zoveel verschillende manieren hiervoor (mindfulness, zelf-compassie, dankbaarheid, een doel hebben). En toch dus maar zo weinig die echt zo leven. Hoe kan dat?

Omdat we niet weten hoe we controle kunnen krijgen over onze focus, want waar je aandacht heengaat volgen gedachten en waar je gedachten heengaan, daar volgt je aandacht. Het is dus belangrijk de focus te trainen.

De 4 vragen om de juiste focus te trainen en bezorgdheid te overwinnen: wat, waarom, hoe, wie.

Wat?

Weten ‘wat’ je wilt, beïnvloed jouw automatische piloot voor verandering. Je moet je brein vertellen waar je aandacht aan wilt besteden. Er zijn 4 stappen om de automatische piloot te beïnvloeden:

 1. Weet wat je wilt
 2. Visualiseer dat
 3. Belichaam het (voel het in je lichaam)
 4. Koppel het aan een positieve emotie, zo weet je brein dat het belangrijk is. Emotie beïnvloed ook je beslissingen, je perceptie en je gedachten.

Bedenk dat wanneer iets niet lukt of je even ‘van je pad af bent’, dit een kans is om te leren. Vergeef het jezelf, onderzoek het en begin opnieuw. Dat is nu gebeurt, maar wat kun je ervan leren?

Wanneer je overweldigd raakt, gebruik dan zelf-compassie. Vind je dit moeilijk? Bedenk wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen in dezelfde situatie en zeg dat hardop tegen jezelf.

Waarom?

Waarom wil je dit in je toekomst? Wat levert het op? Wat zal er in je leven veranderen? Vraag even door bij jezelf! Wil je meer vrijheid, kracht, weer dansen of zingen, meer zelfverzekerdheid, meer bereiken of meer geld? Waarom heb je dat juist nodig?

Het waarom is de sleutel tot motivatie. Maak het echter: schrijf het op!

Hoe?

Consistente actie: de sleutel tot meesterschap over je gedachtes en je leven. Waar ben je consistent in geweest en ben je beter in geworden? Bedenk dat dit geen rechte lijn omhoog is, maar dat er ups en downs in zitten. Het is net als medicatie, steeds weer opnieuw beginnen.

Wie?

Wie zijn de juiste personen in je omgeving? Jij bent het resultaat van de 5 mensen waar je het meest mee omgaat. Er wordt wel gezegd: “Disconnection is the mother of imbalance”. Vrij vertaald: zonder connectie is de onbalans geboren. De gevolgen hiervan? Bezorgdheid, angst, depressieve, verslaving, etc.

Zoek mensen die je inspireren, ondersteunen en uitdagen. Dat kan een vriend, collega, mentor of coach zijn, maar eventueel ook iemand die je via de sociale media volgt, wanneer je niet direct iemand in je omgeving hebt.

Samenvattend:

 • Laat de 4 vragen de revue passeren (wat, waarom, hoe en wie)
 • Maak een besluit, hier begint het mee!
 • Elke dag is een nieuwe kans! Begin zo vaak als nodig is.
 • Maak afspraken met jezelf, committeer je eraan. Maar het een prioriteit (i.p.v. “ik heb geen tijd”).
 • Focus op waar je wel controle over hebt = je innerlijke wereld
 • Neem regelmatig actie