fbpx

Meditatie met masker

Ga voor deze meditatie ergens rustig en comfortabel zitten.

 1. Vouw met schone handen je masker dubbel met de binnenkant aan de binnenkant. De buitenkant kun je nu aanraken.
 2. Observeer hoe het masker eruit ziet. Welke kleur heeft het? Heeft het een patroontje? Andere dingen die opvallen?
 3. Neem waar hoe het masker voelt. Kun je de buitenkant van het masker tussen je vingers wrijven? Welke sensaties geeft dat? Hoe is de stof?
 4. Houd het masker bij je oor en neem het geluid waar wanneer je het masker tussen je vingers wrijft. Wat hoor je?
 5. Doe dan het masker langzaam en met aandacht om. Bindt het achter je hoofd of doe eerst een lus om een oor en dan, terwijl je het masker over je mond en neus begeleidt, ook over je andere oor.
 6. Neem de sensaties waar nu het masker je gezicht aanraakt. Wat ruik je?
 7. Observeer je de adem bij je neusgaten nu met het masker om. Mogelijk neem je een warmere sensatie waar wanneer je uitademt in het masker.
 8. Zijn er andere lichamelijke sensaties, emoties of gedachten die je kunt waarnemen?
 9. Adem dan in door je neus alsof je aan rozen ruikt en adem uit door de mond alsof je kaarsjes uitblaast. Kijk of je de uitademing kan verlengen zodat deze twee keer zo lang is als de inademing. Herhaal een paar keer.
 10. Neem weer je adem bij je neusgaten waar, maar probeer ditmaal niet iets aan je ademhaling te veranderen, alleen maar te observeren.
 11. Welke lichamelijk sensaties, emoties of gedachten komen nu naar voren?
 12. Verwijder nu langzaam met aandacht het masker en vouw deze weer dubbel met de binnenkant aan de binnenkant en berg deze schoon op.

Hoewel het masker oncomfortabel kan zijn, kun je het ook zien als een daad van compassie naar anderen. Kijk of je dankbaar kunt zijn voor het ademhalen ook al is deze nu wat veranderd door het masker.

Bron: longarts Ni-Cheng Liang (Mindful.com), vertaald vanuit het Engels.