fbpx

Mindful tekenen

De mogelijkheden zijn eindeloos en dus grote kans dat er iets is wat voor jou mindful werkt. Mindful tekenen kan een welkome afwisseling zijn op andere mindfulness oefeningen, maar wanneer je nog veel moeite hebt met ‘stilzitten’ kan tekenen ook een opstap zijn. Ook op momenten dat mindfulness moeizaam gaat, kan tekenen uitkomst bieden.

Hieronder bespreek ik verschillende opties voor mindful tekenen en onderaan hoe je er een mindfulness oefening van kunt maken.

Kleurboek

Voel je je niet zo creatief? Of gewoon omdat het eigenlijk heel leuk is? Een volwassen kleurplaat kan heerlijk werken en een eerste stap zijn in mindful tekenen. Het enig wat je nodig hebt is een kleurplaat (zie hieronder) en een paar kleurpotloden. Je hoeft niet eens een grote doos te hebben, een paar kleuren is al genoeg. Hieronder een paar links voor gratis kleurplaten voor volwassenen, er is inmiddels ook een heel scala aan kleurboeken voor volwassenen te koop.

https://www.topkleurplaat.nl/volwassenen/

Mandala

Je kunt een mandala kleurplaat nemen en die inkleuren (zie http://www.mandalakleurplaten.nl/), maar je kunt natuurlijk ook zelf een mandala maken! Er zit een hele filosofie achter de mandala, daar ga ik hier niet op in, mocht je meer willen weten is dit wel een leuke bron: https://www.happywithyoga.com/overig/betekenis-van-de-mandala/

Om een mandala te maken heb je een aantal dingen nodig:

  • Potlood
  • Gum
  • Papier
  • Lineaal
  • Passer of een aantal rondje objecten van verschillend formaat
  • Fineliner
  • Kleurpotloden of stiften

Begin met het maken van een grote cirkel en teken met de lineaal met potlood een kruis in het midden. Verdeel elke kwadrant weer in tweeën zodat je cirkel nu uit 8 punten bestaat.

Teken nu een kleine cirkel in het midden met het middelpunt in het midden. Dit is je startpunt, vanaf hier ga je in het rond motiefjes tekenen. Driehoeken, halve cirkels, bloemen, etc. Telkens in een terugkerend patroon. Werk van binnen naar buiten, de cirkel telkens rond.

Staat je patroon, dan kun je met de fineliner de lijnen overtrekken en uiteindelijk alle overige potloodlijnen weggummen. Tot slot kun je de mandala inkleuren.

Voorbeeld:

Het begin van een mandala

Bron tekst: stabilo

Zentagle

Zentagle is uit Amerika komen overwaaien en kan er uiteindelijk heel complex uitzien. Ik leg je hier twee basis dingen uit, je kunt op internet uiteraard nog veel meer vinden!

Je start is een vierkant en zet daar twee golvende of rechte lijnen in zodat er een paar vakken ontstaan. Je kunt nu elk vak met een patroon invullen. Bijvoorbeeld met vierkantjes, driehoeken of cirkels, maar ook plusjes, kruisjes, letter of cijfers in een herhalend patroon.

Een ander onderdeel is met punten in. Deze puntje kun je op talloze manieren verbinden. Rechts zie je hoe de lijntjes om het puntje (of rondje) kunnen draaien. Links staan voorbeelden met steeds 8 punten. Je kunt dit ook gebruiken rond een mandala of om velden op te vullen.

Tekenen met ‘prompts’

Je krijgt een prompt (soort aanwijzing) en dat gebruik je als uitgangspunt voor je tekening. Niets is fout, het is jouw invulling van het woord! Hieronder volgen 10 prompts, probeer er eens een paar.

  1. Cirkels
  2. Groen
  3. Geluiden
  4. Ondersteboven
  5. Blauw
  6. Adem
  7. Heel klein
  8. Herhaling
  9. Textuur
  10. Wit

4 stappen naar mindful tekenen

  1. Kies een object of methode van tekenen. Kan een kleurplaat zijn, een mandala of een object.
  2. Ga comfortabel zitten en wordt je bewust van het feit dat je zit. Voeten op de grond, benen en billen op de zitting, rug tegen de leuning.
  3. Pak je potlood/pen en papier en wordt je bewust hiervan. Hoe voelt het potlood/de pen in jehand?
  4. Sluit even je ogen, adem diep in en uit, stel je voor wat je wilt tekenen of inkleuren, open je ogen en begin!