fbpx

Mindfulness met geur

Letterlijk alles kan van invloed zijn op onze pijnervaring, de plek waar je bent, met wie je bent, welke gedachtes of overtuigingen je hebt. Soms is het een hele grot invloed (zie ook mijn facebook post van morgen) en soms verwaarloosbaar klein. Ook onze zintuigen spelen hierin een rol en kunnen zich voordoen als een hindernis of hulpbron. Mensen die erg hoog sensitief zijn, kunnen zeker (bepaalde) geuren als een hindernis ervaren terwijl er ook veel mensen zijn die rust ervaren bij de geur van lavendel of vers gemaaid gras. Het kan dus zinvol zijn om hier wat dieper op in te gaan om eventuele hindernissen en hulpbronnen de identificeren. De volgende mindfulness oefening kan hier mooi bij helpen.

Mindfulness met geur

In deze meditatie gaan we gebruik maken van onze neus en vraagt wat voorbereiding. Je hebt namelijk geuren nodig. Dit kun je doen door een vloeistof of substantie in een potje met deksel te doen. Denk hierbij aan koffie, kruiden (bv. rozemarijn of munt) of specerijen (bv. nootmuskaat of kaneel), groene zeep, ketjap, maggi, eau de toilet, parfum, boenwas, babylotion, zonnebrandcrème, aftershave, terpentine, wasbenzine, wijn, bier, sherry, fruit (gekneusd). Kies een paar variërende geuren en bij voorkeur ook wat van vroeger.

Ga er dan lekker voor zitten met je potjes bij de hand. Haal een paar keer rustig adem en wordt je al bewust van wat je ruikt zonder de potjes. Pak dan het eerste potje maak deze open en ruik (eerst op wat afstand) rustig aan de inhoud. Let op sommige geuren kunnen bij een flinke snuif overweldigend zijn dus begin rustig! Terwijl je ruikt, probeer je de onderstaande vragen voor je zelf te beantwoorden.

Wat ruik je?

Kun je het omschrijven?

Kun je er een kleur aangeven of een vorm?

Wat doet de geur met je? Welke emotie roept het op?

Brengt het herinneringen naar boven? *

Welke associaties heb je met de geur?

Wat je ook ervaart, kijk of je er nieuwsgierig naar kan blijven. De geur ervaren zonder een oordeel.

* geur heeft een sterke link met herinneringen