fbpx

Pijn is complex

Pijn is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar wanneer je aanhoudende pijn hebt, had je die conclusie waarschijnlijk al getrokken. Het is zelfs zo, zeker met rugpijn, dat hoe beter we kunnen onderzoeken met bijvoorbeeld scans en hoe meer we kunnen met pijnstillers, injecties, operaties en therapieën, het probleem alleen maar groeit. Een van de, denk ik, hoofdredenen hiervan is dat we te biomedisch of biomechanisch naar de problemen blijven kijken. Dat houdt in dat we nog steeds te veel zoeken in weefsels en houdingen en te weinig naar alle andere factoren die de (aanhoudende) pijn beïnvloeden.

De natuur is niet een simpel iets, het universum is niet een simpel iets, wij zijn niet een simpel iets, zelfs wanneer dat wel zo lijkt. Alles wat er om ons heen en in ons gebeurt, beïnvloed ons. Dit alles bekent dat:

  • Pijn geen goede graad meter is van de staat van de weefsels;
  • Pijn wordt beïnvloed door vele factoren zowel fysiek, psychisch als sociaal;
  • Naarmate de tijd verstrijkt de relatie tussen pijn en de staat van de weefsels minder voorspelbaar wordt;
  • Pijn kan worden gezien als de niet-bewuste waarschuwing dat er gevaar is.

Hoe ver we ook al zijn in de wetenschap, dé oplossing voor pijn is er niet, en zal er, in ieder geval in onze levens, ook niet komen. Maar dat betekent niet dat er niets aan te doen en het maar lijden moet blijven. Zeker niet! Het kan een echt puzzeltocht zijn, wat veel moed en doorzettingsvermogen vraagt, maar alles wijst erop dat pijn ten gunste beïnvloedbaar is. Dingen die helpen:

Pijn begrijpen

Dit hoeft niet in detail, maar in grote lijnen weten hoe pijn werkt kan ontzettend helpen

Bewegen

Toegegeven, dit is vaak moeilijk, maar alle beetjes helpen en hou de stapjes om wat op te bouwen klein

Gezond eten

Dit is wel degelijk iets wat kan helpen. Ongezonde vetten en suikers hebben niet alleen een negatieve invloed op je gezondheid, maar kunnen ook negatief werken op je pijn.

Mindfulness en/of ontspanningsoefeningen

Het hoeft echt niet spiritueel of zweverig, kan gewoon met beide benen op de grond en het kan je zeker heel er helpen.

Sociale steun

Ondersteuning van de mensen om je heen en het contact dat je met hen onderhoud, zijn ook hele belangrijke elementen. Het sociale aspect in pijn wordt echt nog onderschat en onderbelicht.

Mindset

Een juiste mindset kan je ver brengen. Je hebt doorzettingsvermogen nodig, moed en een geloof in je eigen kunnen. Let wel, de juiste mindset is niet zomaar een knopje omzetten, dit is voor de een simpelweg wat makkelijker dan voor een ander.