fbpx

Taal

De taal die je leest of tegen je wordt gesproken, heeft invloed op jouw gedrag, zonder dat je dit door hebt. 95% van ons gedrag is automatisch, ongepland. Je denkt hier niet over na. Een deel van dat gedrag is gewoontegedrag. Denk aan je dagelijkse handelingen of je eetpatroon. En nu juist dat gewoontegedrag heeft invloed op je gezondheid. Denk maar aan dat eetpatroon, maar ook met roken of bewegen.

Dat taal invloed heeft op je gedrag blijkt uit diverse onderzoeken. Zo ga je langzamer lopen na het lezen van woorden als ‘rollator’, ‘bloemetjesjurk’ en ‘vergeetachtig’. Of onderbreek je vaker een gesprek tussen twee personen na het lezen van woorden als ‘assertief’, ‘onbeleefd’ en ‘interrumperen’.

Er was ook een mooi onderzoek op Amerikaanse scholen die het niet goed deden qua prestaties van de kinderen. De leraren veranderende hun taalgebruik richting de kinderen. In plaats van ‘dit heb je niet goed gedaan’ werd het ‘je bent er bijna’. En dat had een zeer duidelijk effect op de prestaties van de kinderen!

Taal beïnvloed ons, dus ook de taal die een arts of therapeut gebruikt. Die woorden doen misschien zelfs meer, omdat we er op dat moment vaak ook meer belangrijkheid aan hechten. Weet jij nog wat er verteld is over jouw klachten? Wat er aan de hand is? Hoe waren de zinnen geformuleerd? Hoe voelde die boodschap? Zat er ook hoop in of perspectief?

De woorden van een arts kunnen een enorme impact hebben. Een van mijn patiënten was al op jonge leeftijd verteld dat haar rug helemaal versleten was, dat die rug al oud was, etc. Negatieve woorden en nu kan ze niet veel en heeft ze altijd pijn. Ik zeg niet dat het alleen komt door wat de arts zei, maar ik ben ervan overtuigd dat het wel van grote invloed is geweest op het verdere verloop.

In de onderstaande video een voorbeeld van hoe de woorden van een arts (naast ook veel andere dingen uiteraard) impact hebben op het leven van iemand, klinkt dramatisch, maar kijk maar voor jezelf. Video is in het Engels en Jamie heeft een aardig accent, onder de link een samenvatting van wat hij verteld. Handig om te weten: Jamie oogt nerveus omdat hij voor een publiek van zo’n 250 mensen staat.

Mocht je het niet kunnen verstaan:

Jamie was een jaar eerder bij Peter (de man met de krullen) geweest. Hij kon toen vrij weinig, had zijn werk moeten stoppen en zijn droom als sporter (footbal) op moeten geven. Hij had al zo’n 4-5 jaar rugpijn. Er was een MRI gemaakt en zijn arts vertelde hem dat hij geopereerd moest worden, mogelijk dat hij ook geen kinderen meer zou kunnen krijgen en zijn rug zag eruit als de van een 70-jarige.

Dan zie je hoe hij bewoog een jaar eerder. Hij zal al niet goed hebben bewogen voor het gesprek met de arts, maar (verteld ook later in het gesprek) dat hij erg beschermend was geworden door het verhaal van de arts. Doordat hij nu nog banger was wilde hij echt niet met zijn rug bewegen. Gelukkig wist Peter hem te overtuigen. De boodschap die doorkwam was het voorbeeld van de pols. Met een losse, ontspannen pols kun je lekker bewegen, maar wanneer je een vuist maakt en dus ook de pols onder spanning zet, dan is dat een heel ander gevoel. En dat klikte bij Jamie waardoor hij anders kon leren bewegen en nu weer vol in het leven staat.

Denk nog eens na over het verhaal dat je hebt gehoord en nu hebt over je klachten. Helpt het jou of is het een hindernis?