fbpx

Verwachtingen

We hebben ze allemaal in meer of mindere mate: verwachtingen. En soms zijn die verwachtingen terecht, maar soms ook niet en zorgen ze alleen maar voor boosheid en frustratie en ben jij diegene die er last van heeft.

Verwachtingen kun je bijvoorbeeld opsplitsen in die van jezelf en die je ervaart van je omgeving/maatschappij. In deze blog hebben we het over de verwachtingen die vanuit jezelf komen. Verwachtingen kunnen al in je vroege jeugd ontstaan zijn. Ben je opgevoegd met dat je alles vooral zelf moet doen, dan zul je waarschijnlijk niet zo snel hulp verwachten. Maar ben je opgevoegd met dat zo’n beetje alles voor je gedaan wordt dan zul je waarschijnlijk verwachten dat alles en iedereen jou maar te hulp schiet. Beide verwachtingen kunnen zo hun problemen geven.

Zo zijn er nog veel meer verwachtingen die wij hebben, vaak zonder dat we ons er echt van bewust zijn. Maar als we ze niet bewust zijn, hoe komen we dan achter onze verwachtingen? Nou, dat is eigenlijk niet eens zo moeilijk! Teleurstelling is hét teken dat je een verwachting had die niet tegemoet gekomen werd. Frustratie en boosheid kunnen ook een sterke aanwijzing zijn.

Verwachtingen die jij hebt, kunnen soms ook leiden in het ondermijnen van jezelf. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat mensen allerlei verwachtingen hebben van jou, zonder dat is geverifieerd. Wat verwachtingen van jezelf dan ook kunnen doen, is zorgen dat je op een bepaalde manier je leven leidt of indeelt of bepaalde beslissingen neemt. Dit vertoont veel overlap ook met de verwachtingen vanuit je omgeving of de maatschappij. Al zal het je soms versteld staan hoe vaak het dan toch eigenlijk verwachtingen van jezelf blijken te zijn.

We hebben ook te maken met verwachtingen over ons fysieke zelf. Wat zijn bijvoorbeeld de verwachtingen die je hebt over hoe je lichaam functioneert? En wat gebeurt er wanneer dat lichaam niet helemaal aan die verwachtingen voldoet? Dan zijn er ook nog verwachtingen over onze psyche, over angst en boosheid en over al die gedachtes. En wat gebeurt er wanneer dat dan niet helemaal volgens verwachting verloopt?

Het kan je leven een stuk prettiger maken wanneer je een aantal verwachtingen los zou kunnen laten. Een verwachting-loos leven is mogelijk een utopie, ik zeg mogelijk omdat ik denk dat niet alle verwachtingen per definitie slecht zijn, ook al zouden ze nog steeds tot teleurstelling kunnen leiden. Zo mag je van je partner verwachten dat hij of zij niet vreemd gaat wanneer jullie geen open relatie hebben of daar afspraken over zijn gemaakt. Ook mag je denk ik verwachten dat iemand zich aan zijn of haar afspraken houdt. De mogelijke teleurstelling die volgt wanneer de verwachting niet juist blijkt, kan dan ook nuttig zijn en er voor zorgen dat je actie onderneemt. Negatieve emoties zijn namelijk onderdeel van het leven en, mits niet buitenproportioneel, heel nuttig. Maar dat geldt denk ik niet wanneer je frustraties hebt over mensen die hun auto op twee plekken parkeren… work in progress zullen we maar zeggen 😉.

Hieronder nog 4 tips die je kunnen helpen bij het bijstellen van je verwachtingen.

Tip 1: bewustwording

Dooddoener, ik weet het, maar wanneer je je niet bewust bent, kun je ook niets veranderen. Dus wanneer je je teleurgesteld voelt of frustratie/boosheid ervaart, is het zaak de verwachting die er achter zit op te sporen. Wanneer je een verwachting treft, kun je jezelf afvragen: “helpt deze verwachting mij?”, “kan ik deze verwachting loslaten?”.

Tip 2: experimenteren!

Experimenteer met het bewust niet hebben van een verwachting. Bijvoorbeeld wanneer je ergens op bezoek gaat. Maar dat kan ook thuis, een dag geen verwachtingen hebben van je huisgenoten bijvoorbeeld. En check ook even of er niet stiekem een verwachting op de loer ligt wanneer je bijvoorbeeld gaat mediteren of een mindfulness oefening doet!

Tip 3: be mindful

Door in het hier en nu te zijn, laat je als het goed is je verwachtingen los, want die liggen in de toekomst.

Tip 4: verwonderen

Vervang verwachtingen af en toe eens door verwonderen, zeker wanneer het gaat om je lichaam en geest. Want hoe bijzonder is dat eigenlijk? Dat je dit kunt lezen en begrijpen, dat je met je hand je telefoon, tablet of laptop bedient? Dat dat, voor velen, soepel en gecoördineerd gaat?

Succes (zonder verwachtingen)!