fbpx

Visualisatie oefening “toekomst”

Mijn voorstel is om deze oefening gedurende een week elke ochtend na het opstaan te doen (of eventueel elke avond voor het slapen). Je hoeft er per keer maar enkele minuten mee bezig te zijn.

Ga comfortabel in bed zitten en sluit je ogen (wanneer dit niet prettig is kies kan een punt laag voor je om naar te staren). Neem 3-4 diepen ademhalingen voor dat je je focus legt op je toekomst.

Stel je op dag 1 voor waar je zou wonen. Visualiseer je ideale woning. Loop erin rond, hoe ziet het eruit? Hoe heb je het ingericht? Is er een tuin? Kijk ook eens naar buiten door een raam. Gebruik ook je andere zintuigen. Hoe voelen bepaalde objecten (bijvoorbeeld de bank of de gordijnen)? Hoe ruikt het in jouw huis? Zijn er bepaalde geluiden die je graag zou horen? Neem ze mee in je visualisatie. Neem ook waar wat het met je doet, de blijdschap, vrolijkheid die het je geeft.

Op dag 2 kun je je voorstellen wat voor een werk je doet. En werk is een breed begrip, wat zijn je bezigheden? Hoe ziet een ideale dag eruit? Waar ben je aan het werk, wat draag je dan? Met welke mensen werk je samen? Loop de dag van ochtend tot avond door. En vergeet weer niet je andere zintuigen. Hoe ruikt het waar je werkt? Welke geluiden hoor je? Hoe voelt het letterlijk onder je handen, maar ook emotioneel? Ervaar de blijdschap.

Voor de derde dag kun je de visualisatie richten op wat je doet voor ontspanning. Je actieve en passieve ontspanning zoals wandelen of mediteren. Hoe ziet dat eruit? Zijn er bepaalde personen of geuren bij betrokken? Hoe voelt het letterlijk, bijvoorbeeld om in het bos te lopen of te zitten op een meditatiekussen? Welke emoties brengt dit naar voren? Rust? Ontspanning? Neem deze ervaringen mee in je visualisatie.

Wat doe je om gezond te blijven? Neem deze vraag in gedachte voor de visualisatie op de vierde dag. Wat doe je qua bewegen? Qua eten? Hoe heb je je leven in balans? Dit is ook een mooie visualisatie om smaak mee te nemen. Het voedsel waarmee je jezelf voed, hoe proeft dat? Wat doet dat met jou? Neem ook je overige zintuigen weer mee en ervaar wat dit emotioneel met je doet.

Met wie wil je, voor de visualisatie op de vijfde dag, je dagen doorbrengen? Welke mensen wil je in leven? Begroet ze één voor één. Voel wat deze mensen met jou doen, wat ze voor je betekenen.

Een mooie visualisatie voor dag zes is de vraag voor ogen nemen wat voor een bijdrage jij wilt doen in de wereld om je heen. Wat zou je willen betekenen voor andere mensen en hoe ziet dat eruit? Wat doet dat met je? Het hoeft echt niet iets heel groots te zijn, kleine dingen als een glimlach of iemand een kaartje sturen tellen ook mee. Betrek ook weer al je zintuigen hierbij.

Voor de zevende dag kun je een soort “samenvatting” van de 6 dagen hiervoor visualiseren. Doorloop alle aspecten en ervaar wat dit met je doet.