fbpx

Zorgen

Zorgen, zeker in deze tijd maken wij ons zorgen. Wie gaat er ziek worden? Wat gaat de economie doen? Hoe lang gaan deze regels nog duren? Sommigen maken zich van nature al meer zorgen en anderen zijn van nature heel relaxed. Maar soms wordt je gekaapt door je zorgen en gaan ze het leven negatief beïnvloeden.

Behalve nu corona, wat zijn dingen waar wij ons zorgen over maken? Het belangrijkste om je te realiseren is dat het heel normaal is om je ergens zorgen om te maken. Het zorgt ervoor dat we kunnen overleven, adequaat reageren en anticiperen. Het zou anders kunnen gebeuren dat je in een bepaalde situatie terecht komt en geen actie onderneemt, terwijl dit voor levensbehoud wel belangrijk kan zijn. Denk aan een wond die tekenen heeft van ontsteking. Wanneer je je daar geen zorgen over zou maken, kan dat wel eens heel verkeerd aflopen.

Het lastige is dat zorgen te intens kunnen zijn waardoor we beperkt kunnen raken in ons functioneren. Zorgen komen ook vaak met een heleboel extra’s waar je niets aan hebt. Ook zijn er tegenwoordig heel veel dingen om je zorgen over te maken en die kunnen een behoorlijk stapel effect hebben.

Waar maken we ons vaak met zijn alle zorgen over?

  • Familie
  • Financiën
  • Gezondheid
  • Klimaatverandering
  • Heb ik wel alles gedaan/eruit gehaald?
  • De dood en dood gaan
  • Negatieve emoties van andere mensen (denk aan woede)
  • Terrorisme/ellende in de wereld
  • Werk/baan
  • Discriminatie/racisme

Een interessante vraag is waarom we er last van hebben en er in kunnen blijven hangen. Dat heeft te maken met de evolutie. Zoals eerder genoemd helpt zorgen maken met overleven, waarbij we dus van nature meer gefocust zijn op het negatieve. Rick Hanson noem het “teflon voor het positieve en klittenband voor het negatieve.”

Het is ook nog iets wat volledig op de automatische piloot kan draaien. Vaak heb je het al goed “geoefend” waardoor je het automatiseert en het in je impliciete geheugen terecht komt. Dit is het onbewuste gedeelte van je lange termijn geheugen.

De cirkel van zorgen ziet er dan zo uit:

Afbeelding met tekst, kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wanneer je bijvoorbeeld wakker wordt met een paniekaanval (deze zijn als gevolg van dromen), dan heb je daar geen keus in op dat moment en de hele cirkel van zorgen gaat draaien. Maar je hebt wel de keus hoe je ermee omgaat zodra deze zich aandient en de cirkel draait. Je hoeft er niet vanuit te gaan handelen, maar je kunt wel leren hoe je in relatie tot de cirkel gaat handelen. Door innerlijke controle bijvoorbeeld via mindfulness.

Het is belangrijk dit voor jezelf op papier te zetten. Wat zijn je gedachtes en emoties? Wat voel je in je lichaam gebeuren? Hoe ga je je gedragen, wat ga je doen? Dit gerelateerd aan je zorgen en angsten.

Wanneer je dit doet creëer je een stukje objectiviteit ernaar, een stukje afstand. Wat meer afstand om er op een betere manier mee om te leren gaan.

Voorbeeld hoe je brein werkt:

Je hebt een toetsenbord. Voor de meeste mensen is het niet moeilijk om blind “hallo” te typen. Maar hebben wel veel moeite om, zonder kijken, de onderste rij letters op te noemen. Het “hallo” is vaak geoefend en in het impliciete of onbewuste geheugen terecht gekomen, de onderste rij letters niet.

Dat impliciete geheugen heeft ook controle over de angst en is dan ook precies het geheugen dat je wilt versterken om er voor te zorgen dat we meer veerkrachtig zijn. Dit kun je oefenen met de juiste intentie en herhaling en beproefde strategieën.

Waar je aandacht heengaat, volgen de gedachten en het brein zal groeien.

EN waar je gedachten heengaan, daar volgt je aandacht.

En ga zo maar door.

“If you don’t pay appropriate attention to what has your attention, it will take more of your attention than it deserves”. – David Allen

Vertaling:

Wanneer je geen passende aandacht hebt voor datgene wat jouw aandacht heeft, zal het meer aandacht nemen dat het verdient.

Oefening: vul jouw cirkel van zorgen in. Klik op de download hieronder voor een invulschema.