fbpx

6 Tips voor het omgaan met onbegrip

Het onbegrip wat je kunt ervaren is soms pijnlijker dat je aanhoudende pijn. Het is ook niet makkelijk om met onbegrip om te gaan, maar er zijn wel een paar tips die ermee kunnen helpen.

Vertel over jezelf

De neiging is vaak om maar niet over je klachten en belemmeringen te praten, want je wilt niet als ‘zeur’ worden gezien. Sommige trekken zich dan ook terug op slechte dagen zodat niemand ze ziet, andere zetten een masker op ten koste van zichzelf. Beide strategieën kosten veel energie en helpen misschien op de korte termijn, maar veelal niet op de lange termijn.

Een reden om niet over je klachten en beperkingen te praten, kan hem soms ook zitten in het confronterende daarvan. Het kan ook te maken hebben met een stukje ontkenning neen/of niet accepteren van de klachten. ‘Dan wordt het echt’  ‘of maakt het de klachten juist erger’. Probeer n gedachte te houden dat het zo niet werkt met klachten, in tegen deel, het wegduwen of ontkennen kunnen de klachten juist erger maken.

Belangrijk is dat je duidelijk bent in je verhaal, vertel letterlijk wat wel en niet gaat en hoe je je voelt. Dat er wisselingen in je klachten zitten en dat je er soms voor kiest iets te doen, maar dan ook welke prijs je daarvoor betaalt. Wees jezelf hierin en wees open. Je kunt ervoor kiezen bepaalde betrokken, geïnteresseerde mensen via bijvoorbeeld de mail af en toe op de hoogte te houden.

Geef vergelijkende voorbeelden

Het is voor anderen heel moeilijk om te begrijpen wat jij ervaart. En hoewel ze dit natuurlijk nooit exact kunnen weten, kun je ze wel vergelijkende voorbeelden geven. Voorbeeld: je hebt last van wijdverbreide pijn (denk aan fibromyalgie). Je zou iemand kunnen vertellen dat het een beetje lijkt op de spierpijn die je hebt als je ziek bent. En dat dan 24/7. Of wanneer je snel overprikkeld bent, dat voor jou het bezoek aan de supermarkt is alsof je met hoofdpijn bij een metalband concert vooraan staat.

Dit zijn slechts voorbeelden, bedenk een voorbeeld wat jouw situatie benadert. Dit helpt het voor de ander inzichtelijker te maken.

Informatie over je aandoening delen

Er is heel veel informatie te vinden op het internet. Waarschijnlijk staan daar wel een paar filmpjes tussen die beschrijven wat er met jou aan de hand is. Niet exact natuurlijk, maar bij benadering. Voor aanhoudende pijn zou je kunnen kijken naar de volgende filmpje:

Behoefte aangeven

Er zullen momenten zijn dat je juist wel behoefte hebt aan een gesprek maar ook momenten waarop dit niet zo is. Een ander kan dit niet raden, je zult dat moeten aangeven, letterlijk.

Bedenk ook dat wanneer je een afspraak afzegt, het prettig voor de ander is te weten waarom. Geef dit dan ook aan, bijvoorbeeld: ‘ik vind het heel jammer dat het mij niet lukt om te komen op je verjaardag, maar het gaat op het moment gewoon niet zo goed.’

Acceptatie

Er zullen altijd mensen zijn die je niet willen of kunnen begrijpen. Ze kunnen zich soms simpelweg geen voorstelling maken of vinden het zo moeilijk dat jij klachten hebt en beperkt bent dat ze doen alsof het niet zo erg is om er zelf mee om te kunnen gaan. Helaas is het dan aan jou om dit te accepteren. Probeer zo min mogelijk contact te hebben met dergelijke mensen, niet omdat ze slecht zijn maar omdat ze ook niet helpen voor jou, en je kunt ze nu eenmaal niet forceren het te begrijpen.

Blijf in jezelf geloven

Wat er ook gebeurt, blijf in jezelf geloven. Ik hoor vaak dat mensen aan zichzelf gaan twijfelen “doe ik wel genoeg?’, ‘stel ik me misschien dan toch aan?’. De kans is echter heel erg groot dat dit niet zo is. Hoewel mindset een belangrijke rol speelt in hoe je je klachten ervaart, het kan dan zo nu en dan gebeuren dat het allemaal wat zwaarder en donkerder voelt dan het misschien is. Maar dat is nog steeds jou ervaring en die is hoe dan ook wel de werkelijkheid op dat moment. Dit neemt allemaal niet weg dat het kan helpen open te staan voor input van anderen (familie, vrienden, artsen, therapeuten, etc.). Je zit vaak in je eigen wereld en kan daardoor soms niet alle mogelijkheden zien. Zeker wanneer het niet zo goed gaat. Het is dan belangrijk om te weten wie het beste met je voor heeft en op wie je dan kan leunen.