fbpx

Dankbaarheid

Dankbaarheid kan heel veel met ons doen en is vaak iets wat vergeten wordt. Zeker in de luxe wereld waar wij in leven. We zijn in ons land dan over het algemeen ook goed in klagen. En hoewel klagen hier en daar ook wel zijn nut heeft, heeft constant klagen dat ik elk geval niet.

Maar wat kan dankbaarheid ons dan brengen? In 2003 deden Emmons en McCullough daar onderzoek naar. De studie heette “Coutning Blessings versus Burdens” ofwel tel je zegeningen versus je lasten. Een groep mensen werd in drieën gedeeld. Eén groep werd gevraagd wekelijks 5 dingen op te schrijven waar ze dankbaar voor waren. Voorbeelden zijn ”wakker worden deze ochtend,”  “de gulheid van vrienden, ” “voor fantastische ouders” en “voor de Rolling Stones.” De tweede groep werd gevraagd om elke week 5 dingen op te schrijven wat ze irriteerde of waar ze moeite mee hadden. Voorbeelden zijn: “moeite om een parkeerplek te vinden,” “rommelige keuken die niemand wil opruimen,” “domme mensen achter het stuur” en “een vriend een plezier doen die het niet waardeerde.” De derde groep werd gevraagd 5 dingen op te schrijven die ze had beïnvloed. Bij hun kwamen voorbeeld naar voren als: “met een dokter gesproken over de studie geneeskunde,” “geleerd te reanimeren,” “mijn schoenenkast opgeruimd” en “Whole Earth Festival bijgewoond.”

Zoals je misschien al zou kunnen raden de groep die de dingen opschreef waar ze dankbaar voor waren, hadden een beter algeheel gevoel over hun leven en waren meer optimistisch over de week die ging komen. Ze gaven minder fysieke klachten aan en waren meer tijd bezig geweest met bewegen. Deze mensen hadden wekelijks geschreven en de verwachting was dat het effect groter zou zijn bij intensiever schrijven en dus werd er een tweede studie gedaan waarbij ze dagelijks gingen schrijven en zelfs een derde studie waarbij ze van 13 naar 21 dagen schrijven gingen.

Bij studie twee werd ook duidelijk dat het opschrijven van je dankbaarheid ervoor zorgde dat mensen eerder een ander gingen helpen naast een groter effect op positieve gevoelens. Bij groep 3 werd ook duidelijk dat het opschrijven van dankbaarheid een positieve uitwerking had op hoeveelheid en kwaliteit van slaap, meer optimisme en meer gevoel van verbondenheid met anderen. In de derde studie werd ook duidelijk dat negatieve gevoelens afnamen. Algeheel bleek dus hoe intensiever en langer de oefening van het opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent werd gedaan hoe sterker de resultaten.

Een mooie oefening dus om te doen! Elke dag 5 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. Koop een mooi boekje en leg deze met pen op je kussen zodat je het niet kunt vergeten. In het begin zal het misschien even wat moeite kosten, maar naarmate je het langer volhoudt lukt het steeds beter, zelfs wanneer je een slechte dag hebt.

Een andere oefening die je in dit kader kunt doen is contact maken met mensen waar je dankbaar voor bent:

  • Voor wie in je leven ben je dankbaar?
  • Wat maakt dat je je dankbaar bent voor hen?
  • Heb je iets van hen ontvangen?
  • Zorgen ze voor inspiratie?
  • Zorgen ze voor steun (emotioneel of fysiek)?

Heb de intentie om meer contact te hebben met deze mensen en houdt deze vragen en antwoorden dan in gedachte.