fbpx

Emoties

Emoties, iedereen ervaart ze. Ze worden op verschillende manieren van elkaar onderscheiden. Soms in 4 basis categorieën (4B’s: Bang, Boos, Bedroefd en Blij) of in 6 (Vreugde, Verdriet, Angst, Woede, Verbazing, Afschuw) of 8 (Liefde, Angst, Vreugde, Woede, Verdriet, Verrassing/Verbazing, Schaamte, Walging). Maar soms worden nog meer verschillende emoties genoemd, al lijken ze dan vaak ook nuances van elkaar te zijn.

Wat dit schetst, is de diversiteit aan emoties en hoe moeilijk ze soms te duiden zijn. Daarom is het soms makkelijker om ze in positief en negatief te onderscheiden. Waarbij het zeker niet betekent dat negatief er dan niet zou moeten zijn! In tegendeel, negatieve emoties als angst of somberheid horen bij het leven. Emoties zijn wat dat aangaat als dag en nacht, een berg en een dal, Yin en Yang, etc. Ze horen bij elkaar.

De issue is eigenlijk ook niet dat die negatieve emoties er zijn, maar de kracht waarmee ze aanwezig zijn (in verhouding tot de gebeurtenis waar ze bij horen) en de impact die ze op ons hebben. Worden we door de emoties gegrepen en weggesleept of kunnen we ze ervaren zonder meegesleept te worden?

Er is een oefening die ik wil delen om een stap te kunnen nemen beter met die emoties om te kunnen gaan. Het is een simpele oefening, maar helpt om wat afstand tot je emoties te creëren waardoor er ruimte ontstaat om de emotie te ervaren zonder gelijk gegrepen te worden:

Benoem het gevoel met aandacht: in neem bezorgdheid waar, hier is verdriet, ik heb gevoelens van boosheid.