fbpx

Empowerment

Empowerment. Hype of daadwerkelijk iets zinvols? Om die vraag te kunnen beantwoorden, moeten we eerst duidelijk hebben wat er met empowerment wordt bedoeld. Zoals ik er naar kijk, is het iemand ondersteunen om in zijn of haar eigen kracht te komen, zodat ze hun leven onder andere vorm en betekenis kunnen geven. Lijkt mij wel zinvol, toch? Het is belangrijk dat zorgverleners dat doen, maar dit wordt nog veel te weinig gedaan. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik hier ook nog wel eens de plank mis kan slaan. In plaats van iemand iets zelf te laten doen, doe ik het. De valkuil van de meeste zorgverleners.

Maar goed, daar schiet je niets mee op. Dus hoe kun je jezelf wat ‘empowerment’ geven? Hieronder volgen wat tips en oefeningen.

Mijn eerste tip is realiseren dat niemand anders verantwoordelijk is voor jouw leven, behalve jijzelf.  Jij bent diegene die de keuzes maakt, de dingen anders kan gaan bekijken of anders aanpakken. Dat kan iemand niet voor jou doen. Dus een stap naar empowerment is de verantwoording ook echt nemen over je eigen leven. Dat is niet altijd makkelijk en er zijn nu eenmaal dingen in het leven die je overkomen, maar waar het omdraait wanneer je je verantwoordelijkheid neemt, is hóe je ermee omgaat.

Een leuke oefening! Deze is bedoeld om je zelfvertrouwen wat te vergroten, iets wat duidelijk vervlochten is met empowerment. Schrijf 5 dingen op waar je goed in bent. Er is niks mis met trots zijn op jezelf omdat je bepaalde dingen goed kunt. Het helpt om je hier bewust van te zijn. Bedenk dat veel vaardigheden die je hebt, om bijvoorbeeld je werk of hobby uit te kunnen voeren, niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. De vaardigheden zijn vaak niet komen aanwaaien, je hebt er tijd en energie in gestopt. Daar mag je echt wel trots op zijn!

Iets wat kan helpen voor je eigen empowerment, is het waarnemen wanneer de mensen om je heen in hun element zijn. Kijk, luister en voel om waar te nemen wanneer iemand met iets bezig is wat ze goed af gaat, waar ze plezier in hebben. Een mooie oefening die daarbij past, is die mensen vertellen wat je hebt waargenomen. Door kenbaar te maken wat je hebt geobserveerd, ‘empower’ je de ander, maar ook jezelf. Win-win!

Belangrijk in de zorg is dat je ervoor zorgt dat jij beslist over het zorgproces. Dat je de informatie krijgt die je nodig hebt om die beslissingen ook te kunnen nemen. Vraag ook om die informatie. Wanneer je twijfels hebt, het ergens niet mee eens bent, of iets graag wilt proberen: maak dit kenbaar aan je zorgverlener. Hij of zij kan jou helpen de juiste beslissing te nemen. Het is jouw lijf en jouw leven en daarmee ook jouw beslissing.