fbpx

Falen

Falen

Falen is misschien een zwaar woord, maar voor een heel aantal mensen (al dan niet met aanhoudende pijn) voelt het niet kunnen volhouden van een nieuwe gewoonte of weer over je grens heen gaan en worden teruggeworpen wel als falen. Je voelt je misschien wel een slappeling of een mislukking. En vraagt jezelf af waarom dit nou niet gewoon lukt. Waarom je toch weer over die grens heen gaat terwijl er misschien wel een stem in je hoofd zat die zei dat het niet handig was. Of dat het je maar niet lukt om die oefeningen te doen die de fysio van je vraagt.

Wij mensen zijn enorme gewoonte dieren en iets aan die gewoontes veranderen is niet makkelijk, maar kán wel. Een aantal dingen zijn daar mijns inziens belangrijk in. Stukje zelf-compassie bijvoorbeeld en het principe vanuit de mindfulness: telkens weer opnieuw beginnen. Maar ook heel belangrijk zijn kleine stapjes, leg de lat wat lager. Hieronder ga ik hier wat dieper op in:

Zelf-compassie

Een veel gebruikte techniek uit de zelf-compassie is bedenken wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen in een vergelijkbare situatie. En dat dan (hardop) tegen jezelf zeggen. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je tegen jezelf van leer trekt omdat je weer tegen de fysio moet zeggen dat je de oefeningen niet hebt gedaan of toch dat lekkere stukje chocolade hebt gegeten. Bedenk dat wat je zou zeggen tegen een vriend of vriendin, meestal is dat iets wat heel wat vriendelijker is dan wat je tegen jezelf zegt.

Lees meer over zelf-compassie.

Telkens weer opnieuw beginnen

Een grote misvatting in de mindfulness is dat het de bedoeling is dat je gedachten weg gaan. Dat gebeurt niet. Dat is hetzelfde als proberen de wind stil te leggen. Kan niet. Het kan wel een tijdje windstil zijn en zo kunnen ook je gedachten voor een steeds iets langere tijd even afwezig zijn wanneer je meer ervaren wordt in de mindfulness. Maar of je nu een beginner bent of heel ervaren, je begint steeds weer opnieuw. En zo gaat het ook met het aanleren van nieuwe gewoontes of wanneer je een grens over gaat, leer ervan en begin opnieuw.

Kleine stapjes, lagere lat

Verandering en grenshantering is al moeilijk zonder dat we de lat hoog leggen of grote stappen nemen. Het is echter belangrijk ook succes te ervaren en dat gebeurt niet of nauwelijks wanneer die lat zo hoog ligt of dat je telkens een veel te grote stap neemt. Breek het doel dat je hebt op in kleinere doelen en maak de stappen die je neemt kleiner. Het klinkt zo simpel, maar kan nog best lastig zijn. Een graadmeter of dat de stap klein of de laat laag genoeg is, is het volgende: je denkt bij de stap of lat ‘dit lukt makkelijk, dit stelt niet veel voor’.

Voorbeeld: wanneer je oefeningen moet doen van de fysio, maak dan een beginnetje met een paar herhalingen van 1 oefening i.p.v. allemaal. Wanneer dat bijvoorbeeld dagelijks lukt, kun je of wat meer herhalingen maken of een tweede oefening erbij doen. Ja dat kost soms wat meer tijd, maar je komt er verder mee dan wanneer je niet begint omdat je opziet tegen het doen van al die oefeningen.

Lees meer over verandering.

Celebrate!

Wanneer je dan slaagt in het maken van die stap, of toch wat beter de gres hebt kunnen bewaken: vier het! Beloon jezelf, maak een dansje, geef jezelf een schouderklopje. Serieus dat werkt! Jezelf almaar straffen omdat het niet lukt werkt er demotiverend. Doe dat zeker niet, maar vier het wanneer het wel lukt, dat kan echt motiverend werken.

Succes!