fbpx

Gedachten

Wij zijn onze gedachtes niet en gedachtes zijn geen feiten, maar ze kunnen ons wel flink parten spelen. In deze blog een paar oefeningen en tips of los te komen van je gedachtes, te ‘defuseren’. Wanneer je namelijk wat afstand hebt van je gedachtes, kun je er beter naar kijken en raken ze je minder. En dan heb ik het dus over de negatieve gedachtes als “ik ben het niet waard” of “dat kan ik allemaal niet” of “ik ben lelijk”. Deze gedachtes kunnen erg ondermijnend werken wanneer je je ermee identificeert, mee gefuseerd bent.

Ga met de volgende oefeningen en tips eens aan de slag en ervaar wat dit voor jou doet. Mocht je serieuze mentale problemen hebben als bijvoorbeeld een depressie of angststoornis overleg dan eerst met je behandelaar of dit soort oefeningen geschikt zijn voor jou.

Tip!

Om met defusie aan de gang te gaan, zo noemen we het proces achter deze oefeningen, is het zaak je eerst bewust te zijn van die negatieve gedachtes en of je er inderdaad mee gefuseerd bent. Dat is niet altijd makkelijk. Het zijn vaak strenge en rigide gedachtes die je over jezelf hebt. Het zijn bijvoorbeeld oordelen die je maar moeilijk kunt relativeren. Vaak gebruikte termen in gefuseerde gedachtes zijn altijd, nooit, alles of niets. Voorbeeld: “mij lukt nooit iets”. Dit is natuurlijk geen realistische gedachte!

Oefening

Een manier om wat afstand te nemen van je gedachtes is bijvoorbeeld je moeilijkere gedachtes op te schrijven. Je begint je zin dan met: “Ik heb de gedachte …… “ Op die manier creëer je een afstand.

Oefening (bron: Expertise Centrum ACT)

Ga eens staan en zeg tegen jezelf “Ik sta, ik sta, ik sta”. Ga nu zitten en doe hetzelfde, zeg tegen jezelf: “Ik sta, ik sta, ik sta”. Herhaal het eventueel een paar keer. Wat merk je?

Merk op wat je ervaart (gedachten, gevoelens, dat wat je voelt in je lijf).

Dit is een krachtige oefening die ons laat ervaren dat gedachten op zichzelf geen invloed uit hoeven te oefenen op ons gedrag. Je kunt je anders gedragen dan wat de gedachten in je hoofd tegen je zeggen.

Tip!

Zie je gedachten als een paparazzi. Ze kunnen erg opdringerig zijn je kunt dan met ze gaan discussiëren of je kunt ze negeren, ze gewoon laten. Wanneer je met ze in discussie gaat kost dit tijd, geeft ergernis en levert doorgaans niets op. Met je gedachten is dat net zo. Beter af ben je om ze gewoon te laten voor wat ze zijn.

Oefening

Yes nog één leuke oefening! Ik ken deze als de ‘melk’ oefening. Deze oefening helpt om de emotionele lading van een woord af te halen. Dit doe je door het woord gedurende minimaal 30 seconden heel snel achterelkaar te herhalen. Om even te oefenen:

Zeg het woord melk eenmaal. Wat voor associaties (gedachtes, emoties) roept dit op? Waarschijnlijk iets van koe, wit, drinken.

Zeg nu het woord ‘melk’ snel, hardop achter elkaar gedurende minimaal 30 seconden. Wat gebeurt er? Je verliest de betekenis van het woord en het wordt meer een geluid dan een woord.

Dit kun je ook doen met een woord wat een negatieve gedachte representeert. Bijvoorbeeld het woord ‘lelijk’ in de gedachte “ik ben lelijk”. In dit geval zeg je het woord ‘lelijk’ snel en hardop gedurende minimaal 30 seconden.

Oefen eerst een keer met ‘melk’ en dan met je eigen gekozen woord en ervaar wat er gebeurt!