fbpx

Journaling

Journaling

Journaling is helemaal hip. Het is een soort dagboek waarin je van alles kan bijhouden, helemaal naar jouw wens. Nou klinkt een dagboek ouderwets, maar dat is het zeker niet. Een dagboek bijhouden of journaling is dan wel hip, maar dat is geen reden om ermee te beginnen. Wat zijn dat dan wel? Nou ten eerste is het een moment voor jezelf. Een moment van reflecteren, een manier ter ondersteuning van persoonlijke ontwikkeling, een manier om vervelende dingen te verwerken. Het kan helpen met piekeren, relativeren of het vergroten van je zelfvertrouwen. Het is vooral manier die helpt met bewustwording.

Verschillende manieren van journaling

Er zijn vele manieren om journaling toe te passen. Zo kun je het puur inzetten voor zelfreflectie. Waarbij je terugkijkt naar de afgelopen maand, week of dag aan de hand van een aantal punten. Denk hierbij aan 5 dingen waarvoor je dankbaar bent, wat zou je anders willen hebben gedaan, op een schaal van 0-10 hoe was die maand, week of dag, waar was je trots op of wat heb je geleerd. Je kunt dan ook vooruit kijken. Welke intentie heb je voor de komende maand/week of dag? Wat zijn 3 dingen die je graag wilt doen? Is er misschien een doel om naartoe te werken of iets om naar uit te kijken?

Je kunt ook een eenvoudige dankbaarheid dagboek bijhouden waarin je elke ochtend of avond 3-5 (of meer) dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent. Of ga voor de ‘morning pages’ waarbij je in de ochtend 3 pagina’s vol schrijft zonder je pen neer te leggen. En dan is er nog de hele populaire ‘bullet journal’ bedacht door Ryder Caroll. Dat is eigenlijk een agenda, dagboek en to-do lijst in één. In dit youtube-filmpje legt Caroll het een en ander uit: https://www.youtube.com/watch?v=fm15cmYU0IM

Voordelen

Belangrijk bij journaling is dat je voor jezelf schrijft. Het is aan te raden echt met pen en papier te werken en niet digitaal. Schaf bijvoorbeeld een mooi notitieboekje aan, maar alles kan van kladjes tot een officieel dagboek. En wat zou het je dan op kunnen leveren? Journaling kan een manier zijn om lekker van je af te schrijven, even je hoofd ‘leeg’ schrijven. Het helpt met het reduceren van stress en slaapproblemen. Het kan daarbij een zinvolle ondersteuning zijn ter bevordering van je fysieke en mentale gezondheid.

Tips voor journaling

Een paar tips! Het helpt wanneer journaling een onderdeel is van je dagelijkse routine en hoeft maar een paar minuten in beslag te nemen, maar je mag er natuurlijk langer mee bezig te zijn. Schrijf zonder verwachtingen, leg jezelf geen druk op, het is geen moeten. Het hoeft zeker niet perfect te zijn, sterker nog je hoeft niet eens altijd maar te begrijpen wat je hebt opgeschreven. Probeer er ook geen oordeel over te hebben, wat je schrijft en hoe je het doet, is zoals het is.

Een voorbeeld van journaling

Start in de ochtend met het opschrijven van je intentie voor die dag (wat wil je doen, hoe wil je je gedragen/voelen, wat wil je bereiken). Schrijf dan bijvoorbeeld een paar zelf-affirmaties die je kunnen helpen bij wat je wilt bereiken. In de avond kun je dan 3-5 dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent van die dag en wat je mooiste of meest leerzame moment was van die dag.

Succes!