fbpx

Kunst en creativiteit

Van kunstzinnige en beeldende therapie is bekend dat het kan helpen bij mentale problematiek maar ook bij pijn. Het helpt onder andere door de aandacht te verleggen. Niet eens zozeer alleen als afleiding, maar als een manier om je te leren ontspannen en je stemming te veranderen zodat de pijn je emotionele toestand niet bepaald.

In een studie uit 2018 gepubliceerd in ‘The Arts in Psychotherapy’ werd gekeken naar het effect van kunstzinnige/beeldende therapie met een gemiddelde duur van 50 minuten. Dit onderzoek werd gedaan onder 200 mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen voor een medische klacht of operatie. De onderzoekers vonden een verbetering in stemming en een vermindering van pijn en angst.

Door de pijn hebben veel mensen het gevoel geen controle meer over hun leven te hebben omdat de pijn bepaald wat je wel en niet kan doen. Kunstzinnige of beeldende therapie kan daar juist in helpen doordat iemand zelf keuzes kan maken in vorm van kunst en de stappen die ze nemen om iets te creëren. Het geeft ze een manier om ook expressie te geven aan hun ervaring.

Kunstzinnige of beeldende therapie is niet hetzelfde al een schilderles en moet altijd door een getrainde professional gegeven worden. Je hoeft daarvoor overigens ook geen Picasso of Van Gogh te zijn of zelfs maar ervaring of talent te hebben!

Hier onder staan drie uitdagende opdrachten die je kunt gebruiken om dit concept van kunst als expressie van je pijn te ervaren.

Het masker

Dit project is bijzonder geschikt voor mensen die leven met klachten die onzichtbaar zijn voor de buitenwereld.

Wat heb je nodig: een blanco papieren masker, mocht je dat niet hebben, staat onderaan in een download voor een (i.v.m. copywrite provisorische) tekening van een masker. Verder verf, stiften en/of potloden.

Project: kleur het masker aan de buiten in zodat het representeert hoe jij denkt dat anderen jou zien. Aan de binnenkant zoals jij jezelf ziet.

De brug

Wat heb je nodig: een groot stuk papier en verf, stiften en/of potloden.

Project: denk aan hoe je leven er nu uitziet en beeld dat middels kleuren, vormen en details uit aan één kant van het papier. Dan, aan de andere kant met ruimte latend in het midden, beeld je uit wat je jezelf in de toekomst ziet doen wat je graag in je leven zou zien. Tot slot beeld je een brug uit tussen het heden en de toekomst en je zet jezelf op die brug.

De mandala

Door de eeuwen heen zijn mandala’s gebruikt voor spirituele energie, ondersteuning bij het genezen en ter ondersteuning van meditatie.

Wat je nodig hebt: papier, pen of potlood en stiften, potloden en/of verf.

Project: teken een grote cirkel met de pen of het potlood. Vul de cirkel met wat er maar in je opkomt. Dat kunnen afbeeldingen zijn, vormen of patronen. Het geeft niet als je buiten de cirkel terecht komt of wanneer je de cirkel niet vol krijgt.

Bron: ouchie.com