fbpx

Muziek

Je hebt het vast al wel eens (of al heel vaak) ervaren dat muziek en emoties met elkaar verbonden zijn. Wanneer je in een bepaalde stemming bent, zul je eerder geneigd zijn muziek op te zetten die past bij die stemming. Andersom is er de kans dat jouw stemming meebuigt met de muziek die je hoort. En dat is nou net handig! Je kunt muziek ter ondersteuning van je emoties inzetten, maar ook om in een betere gemoedstoestand te komen. Verder heeft muziek ook een positieve invloed op de gevolgen van stress. Het helpt de bloeddruk en cortisolwaardes te verlagen en je ademfrequentie en hartslag omlaag te brengen. Daarnaast kan muziek helpen om pijn te verminderen. Viva la musica!

Het blijkt namelijk dat muziek invloed heeft op bepaalde hersenstructuren die een rol spelen bij emotionele processen. Daardoor kan muziek helpen de negatieve emoties zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit te verminderen en bijdragen aan positieve emoties zoals gevoelens van geluk. Die hersengebieden die een rol spelen bij emotionele processen spelen ook een rol bij de psychologische kant van stress, zoals het gevoel het niet meer aan te kunnen, verdriet en emotioneel controle verlies. Naast invloed op de emotionele en psychologische aspecten, blijkt muziek ook van invloed op de fysiologische aspecten van stress, zoals de verhoogde bloeddruk en de versnelde ademhaling.

Aantal tips voor het gebruiken van muziek ter vermindering van stress en pijn:

  • Niet alleen muziek luisteren helpt, ook zingen, muziek maken en dansen op muziek.
  • Om tot rust te komen, kan het helpen om muziek met een laag ritme te luisteren, denk hierbij aan 60-70 Beats Per Minute (BPM) of lager. Je kunt op deze site nummer zoeken bij een bepaald BPM.
  • Muziekstukken als tip: Air van Bach, Clair de Lune van DeBussy, Raindrops van Chopin of Watermark van Enya.
  • Muziek met een terugkerend patroon kan ook heel goed werken. Weightless van Marconi Union is hier speciaal voor gecomponeerd.
  • Het kan helpen juist muziek zonder tekst uit te kiezen om naar te luisteren.
  • Het helpt als je zelf controle hebt over het volume.
  • Langer dan 30 minuten luisteren heeft geen meerwaarde.

Maar misschien het allerbelangrijkste: luister naar muziek die jou helpt!