fbpx

Nieuwe ervaringen

Hoewel routine en regelmaat ons kunnen helpen wanneer we aanhoudende pijn hebben of stress, blijft het ook belangrijke nieuwe ervaringen op te doen. Echter is dit niet altijd makkelijk als gewoonte dier en in deze tijd van corona wordt het er ook niet makkelijker op. Maar er zitten voordelen aan het opdoen van nieuwe ervaringen en in deze blog daar meer over mét tips om dan ook daadwerkelijk nieuwe ervaringen op te doen!

De voordelen

Met het opdoen van nieuwe ervaringen loop je de kans nieuwe, interessante, mensen te ontmoeten. Dit geeft weer eens andere gesprekken, andere perspectieven. Er wordt wel eens gezegd dat de kwaliteit van je leven af te lezen is aan de kwaliteit van je relaties met andere mensen. Dus het ontmoeten van nieuwe mensen en het sluiten van nieuwe vriendschappen kan de kwaliteit van je leven verbeteren.

Een ander voordeel is dat nieuwe ervaringen je creatiever maken. Dit komt mede omdat je kennis maakt met andere patronen dan die je altijd al ziet/ervaart. Steve Jobs zei dat hoe meer ervaringen je hebt hoe meer connecties je ook kunt maken tussen ogenschijnlijke losstaande dingen. Het maken van betekenisvolle connecties tussen die ogenschijnlijk losstaande dingen is de definitie van creativiteit.

Nieuwe ervaringen maken ook dat je voelt dat je leeft. Elke dag hetzelfde is geestdodend, het stompt je af. Ondanks dat ons oude brein dit wel prettig vindt, vind het jongere deel van je brein dit niet. Nieuwe ervaringen doorbreken de standaard patronen, je wordt je weer bewuster van het moment, je leeft.

Tot slot helpen nieuwe ervaringen dat we dingen leren en ons kunnen ontwikkelen. We leren onszelf beter kennen, weten beter wat we wel en niet kunnen en zorgt dat we nieuwsgierig zijn. Nieuwe ervaringen kunnen ons ook helpen de wereld beter te begrijpen, wat nu echt belangrijk is.

15 tips voor nieuwe ervaringen

 1. Loop eens een andere route naar je werk of met de hond.
 2. Probeer eens een nieuwe hobby (bv. tekenen of schilderen).
 3. Maak eens een wandeling door een deel van je directe omgeving waar je nog niet eerder bent geweest.
 4. Bel eens iemand op die je al hee lang niet hebt gesproken.
 5. Stap eens op de fiets.
 6. Verdiep je in een nieuw onderwerp.
 7. Bezoek een museum.
 8. Leer iets nieuws (bv. knopen leggen, koken, een taal, verhalen schrijven, tuinieren, etc.).
 9. Lees eens een andere maand- of weekblad
 10. Ga eens iets knutselen (bv. een kaart of origami)
 11. Doe eens andere oefeningen
 12. Leer jongleren
 13. Verander 1 of 2 ingrediënten van je favoriete recept
 14. Speel eens een nieuw spelletje
 15. Maak een website of blog over iets waar je een passie voor hebt.