fbpx

Omgaan met tegenslag

Omgaan met tegenslag

Tegenslagen zijn onderdeel van het leven en hoewel we dit weten, zijn we lang niet altijd goed in het omgaan met die tegenslagen. Dit heeft, naar mijn mening, ook te maken met hoe we opgevoegd worden, hoe de maatschappij is en welke berichten we via de diverse (sociale) media kanalen ontvangen. De wereld heeft zo’n hoog ‘maakbaarheidsgehalte’ gekregen dat we mede daardoor niet altijd goed omgaan met tegenslagen. En dat terwijl tegenslagen ons ook veel kunnen brengen.

Van tegenslagen kun je veel leren, ze kunnen je inzicht geven en je helpen jezelf te ontwikkelen. Daarvoor is wel een bepaalde houding of mindset voor nodig en een strategie. Volgens Kristin Neff is ‘Het geheim van omgaan met tegenslag een bondgenoot zijn voor jezelf’. Ofwel zelfcompassie. De drie elementen van zelfcompassie volgens Neff zijn: vriendelijk en mild zijn voor jezelf; je realiseren dat je niet de enige bent met tegenslagen en dat dit bij het leven hoort; je negatieven gevoelens die erbij komen kijken accepteren en ervoor zorgen dat je er niet door wordt meegesleept.

Een paar tips om dit praktisch ook te gaan doen:

Benoemen

Het benoemen van de emoties en gedachten die opkomen bij tegenslag: ‘Ik ervaar frustratie’, ‘Ik heb de gedachte dat ik waardeloos ben’ of ‘Ik ervaar een spanning in mijn borst’. Door de gedachten en emoties te benoemen erken je ze en neem je gelijk ook een beetje afstand van ze waardoor je er beter naar kan kijken en ze wat minder invloed op ju hebben.

Tegenslagen als leermoment zien

In tegenslagen zitten vaak vele leermomenten. Misschien had je dingen anders aan kunnen pakken, waardoor het mogelijk niet was gebeurt, maar er is ook zat tegenslag waar je niet altijd direct invloed op hebt, dan zit je leren in hoe je daar mee om gaat. Hoe reageer je op de tegenslag? Wanneer niks tegen zit, er geen vervelende dingen gebeuren zit je in een soort fitnessruimte zonder materiaal. Dan wordt trainen wel een stuk lastiger. De tegenslagen zijn je fitness materiaal.

Je realiseren dat het tijdelijk is

Alles in het leven gaat voorbij. Het houdt een keer op met regenen, ze zon gaat altijd weer onder. Ook emoties, gedachtes, herinneringen, situaties gaan allemaal een keer voorbij. En komen vaak ook weer eens langs. Dat geldt voor de minder leuke dingen, maar ook voor de leuke dingen. Niets van het leuke wat je allemaal hebt meegemaakt, is gebleven. Al je hoogte en diepte punten zijn als golven in de zee, ze komen en gaan. Zeker wanneer het allemaal tegen zit is dit goed je te herinneren: ook dit gaat voorbij.

Mindful moment

Even een ‘check-in’ bij jezelf. Pak een mindful momentje in de vorm van een diepe ademhaling, een bewuste stretch of handeling, vijf dingen die je ziet of hoort benoemen of even het contact van de grond onder je voeten bewust worden.

Ander perspectief: erover schrijven/reflecteren of met iemand bespreken

Door te reflecteren kun je soms beter naar iets kijken. Dit kun je doen door erover te schrijven (wat gebeurde er, hoe reageerde ik, wat waren mijn gedachtes en emoties, had ik iets anders kunnen doen?). Je kunt het natuurlijk ook met iemand bespreken. Fijn is als diegene vooral luistert en vragen stelt en niet zozeer met oplossingen en antwoorden komt.

Kleine stap in de goede richting

Welke kleine stap kun je nu in de goede richting zetten? Dat kan een van de vorige tips zijn, maar ook een bepaalde actie die je kunt doen. Bedenk alvast een klein stapje wat je weer verder helpt in deze tegenslag.

Strategie voor omgaan met tegenslag

Gebruik de tips om voor jezelf een strategie te maken die je kunt gebruiken bij tegenslag. Wees ook niet bang om het af en toe aan te passen als dat nodig is, pas bij gebruik kom je er achter of de strategie voor jou werkt. Een strategie kan zijn, dat je zodra je de tegenslag ervaart je even een mindful momentje pakt waarna je hetgeen je ervaart gaat benoemen. Je schrijft het van je af of bespreekt het met iemand die je vertrouwt en bedenkt 1 of 2 stapjes die je verder kunt zetten.

Succes!