fbpx

Waarden

Waarden geven richting aan je leven. Ze helpen je beslissingen te nemen, keuzes te maken. Veel mensen zijn zich eigenlijk niet zo bewust van hun waarden en dan zijn beslissingen soms heel lastig. Een waarde is overigens niet hetzelfde als een doel. Zo ligt een doel in de toekomst en een waarde is meer in het hier en nu. Een doel is een eindpunt om te halen, waarden zijn meer een proces door je leven heen.

Voorbeeld van een doel:

Fit worden voor een Mud Masters Obstacle Run van 12 km in 6 maanden.

Een heel specifiek doel om iets te halen. Zodra dat is gebeurd, is het doel klaar. Maar het kan zijn dat dit doel als meetmoment wordt gezien van een waarde: in optimale gezondheid door het leven gaan.

Dan kan de Mud Masters nog steeds een doel zijn, maar daarna houdt het niet op. Je waarde blijft staan en op basis daarvan blijf je beslissingen nemen. Bijvoorbeeld om je voor te bereiden op een andere (fysieke) uitdaging, aan de slag te gaan met een personal trainer of je te focussen op voeding.

Om je op weg te helpen volgt hier onder een oefening. Je kunt op vier gebieden (werk/opleiding, relaties, persoonlijke groei/gezondheid en vrije tijd) die voor de meeste mensen heel belangrijk zijn, aangeven wat je waarden daarin zijn. Dit gaat niet om goed of fout, dit gaat er alleen om wat voor jou belangrijk is. Waar geef je om en waar zou je naartoe willen werken? Probeer te denken zonder beperkingen. Gebieden kunnen overlap hebben, maar dat is prima.

Gebied 1: werk/opleiding

Zijn er vaardigheden die je wilt ontwikkelen? Hoe wil jij je gedragen als collega, werknemer, werkgever, studiegenoot? Wat zou je als feedback willen horen van cliënten of klanten?

Gebied 2: relaties

Hoe wil jij zijn in een bepaalde relatie? Zijn er kwaliteiten die je wilt ontwikkelen binnen een relatie? Denk hierbij aan relaties met kinderen, ouders, partner, vrienden, familieleden, collega’s, etc.

Gebeid 3: persoonlijke groei/gezondheid

Dit gaat over jouw ontwikkeling als mens op bijvoorbeeld religieus of spiritueel vlak, maar ook levensvaardigheden. En natuurlijk gezondheid op het gebied van bijvoorbeeld bewegen en voeding.

Gebied: vrije tijd

Hoe wil jij je ontspannen, waardoor kom je tot rust? Waar heb je plezier in? Hoe wil jij je creatief uiten?

Dan wordt het tijd de waarden in een ‘roos’ te plaatsen. Hierbij kijk je naar in hoeverre je nu naar die waarden leeft. In het centrum leef je volledig naar je waarden en in de buitenste ring leef je geheel niet naar je waarden.

Wanneer je dat hebt gedaan, bedenk dan 1 (klein) stapje die je kunt gaan nemen om iets dichter bij het centrum te komen voor elke gebied en ga dat doen!

Bron: Russ Harris