fbpx

Woorden

invloed woorden op pijn

Welke woorden gebruik jij in het kader van jouw pijn? Stekend? Zeurend? Verschrikkelijk? Eindeloos? Uitzichtloos? Dit zijn allemaal begrijpelijke woorden, maar helpen ze je of zijn ze een hindernis?

Woorden hebben behoorlijk veel invloed op ons, hoewel dat in eerste instantie misschien niet zo lijkt, het is per slot van rekening maar een woord. Maar ons brein en ook ons lijf reageert wel degelijk op woorden. Op woord wat iets vervelends betekent (oorlog, pijn, verraad) heb je toch een andere reactie dan een woord wat iets leuks betekent (vriendschap, warmte, liefde).

“Wie een tekst leest met veel woorden als “bloemetjesjurk”, “rollator” en “vergeetachtig”, gaat daarna vanzelf wat langzamer lopen.”

Nemokennislink.nl

In het kader van pijn zijn de woorden die je gebruikt behulpzaam of een hindernis? Het gaat er hier niet om wat waar is, het gaat erom wat helpt.

Maak eens een lijstje van woorden (of zinnen) die dagelijks gebruikt in het kader van je pijn en de emoties die daarbij horen. Bijvoorbeeld: “dit doet echt pijn” of “stekend”.

Nu gaan we het een en ander omdraaien. Dus in plaats van “dit doet echt pijn” kun je er “dit voelt niet prettig” van maken. Je erkent de pijn, maar op een meer kalmerende manier voor het brein door het gebruik van het woord “prettig”. En in plaats van stekend kun je zeggen “niet comfortabel” of het “een sensatie” noemen.

Deze woorden hebben een heel andere invloed op jouw lijf en brein. Hoewel het misschien wat gek voelt, ga hier eens mee experimenteren. Schrijf achter de woorden op het lijstje eens de meer positieve, minder bedreigende variant op en ga eens onderzoeken wat dat voor jouw doet!