fbpx

Eenzaamheid, 6 tips

Eenzaamheid

Allereerst is belangrijk te realiseren dat eenzaamheid een gevoel is, een subjectieve beleving. Het hoeft ook niet met alleen zijn te maken te hebben. Iemand kan omgeven zijn door mensen en zich eenzaam voelen, iemand kan alleen zijn en geen eenzaamheid ervaren. Het heeft dus niet zozeer met wel of geen mensen om je heen te maken, maar vooral ook met de relatie die je hebt met die mensen. Er wordt ook onderscheidt in soorten eenzaamheid gemaakt. Wanneer iemand de kwantiteit (hoeveelheid) contacten als weinig ervaart en zich daardoor eenzaam voelt, noemen we dat sociale eenzaamheid. Maar wanneer het de kwaliteit (de hechtheid of mate van verbintenis) van de relaties betreft dan noemen we dat emotionele eenzaamheid. Uiteraard is er ook een combinatie mogelijk.

Eenzaamheid brengt allerlei negatieve emoties en gevoelens met zicht mee, zoals angst, onzekerheid, zinloosheid, somberheid, verdriet, depressieve gevoelens en leegte. Naast deze psychische impact kan het ook een negatieve uitwerking hebben op je immuunsysteem waardoor je mogelijk vatbaarder wordt voor bepaalde infecties van virussen of bacteriën of minder goed of snel hersteld. Daarnaast kan het ongezonde gewoontes in de hand werken zoals te weinig bewegen, te veel eten of te veel (alcohol) drinken.

Het lastige is dat we zien dat mensen die zich eenzaam voelen juist meer moeite hebben met het leggen van contacten en vaker kiezen voor solistische activiteiten zoals TV kijken of muziek luisteren. Dit is een lastig punt en vraagt veel moed en doorzettingsvermogen om te doorbreken. Overweeg om iemand, bijvoorbeeld een buurvrouw of de huisarts, om hulp te vragen.

Tips bij eenzaamheid

Onderzoek jouw eenzaamheid

Waar zit jouw eenzaamheid? Te weinig contacten of juist te weinig diepgang. Speelt onzekerheid een rol in het aangaan van contacten? Wat zijn jouw behoeften of verwachtingen in relaties? Hoeveel relaties, hoe vaak zie je elkaar, wat is de inhoud of diepgang van een contactmoment? Wanneer je jouw eenzaamheid beter begrijpt, kun je ook specifieker kijken naar mogelijkheden die kunnen helpen.

Een plan maken

Voortbordurende op de vorige tip, je weet nu waar het hem in zit met jouw gevoel van eenzaamheid, hoe niet voor jouw niet eenzaamzijn er dan uit? Probeer dat eens concreet te visualiseren. Met wie ben je? Waar ben je? Wat doe je? Hoe voel je je? Op basis daarvan kun je een plan maken en acties formuleren zodat je stapje voor stapje de weg inslaat naar minder eenzaam zijn. Lees hier meer over stappen die je kunt nemen voor verandering.

Vergroten netwerk

Wanneer eenzaamheid voortkomt uit weinig sociale contacten, dan zou je ervoor kunnen kiezen om een hobby of sport uit te zoeken die je met anderen doet. Wat visualiseerde je toen je dacht aan niet eenzaam zijn? Denk ook aan een boekenclub, badminton, kookclub, sporten in groepsverband of vrijwilligerswerk.

Verdiepen relaties

Kijk naar het netwerk dat je hebt. Hoe lastig ook, durf het contact te leggen met een ander, ook al is het al lang geleden dat jullie elkaar spraken. Pak de telefoon, ga langs voor een kop koffie of maak samen een wandeling. Wees nieuwsgierig naar de ander, stel vragen.

Verwachtingen bijstellen

Hoe reëel zijn je verwachtingen of wensen? Wanneer je dagelijks met iemand een diepgaand gesprek wil of de kinderen wekelijks op bezoek, dan kan blijken dat dat niet reëel is, het helpt dan wanneer je je verwachtingen/wensen bijstelt zodat ze dichter bij een realistisch beeld liggen. Lees hier meer over verwachtingen.

Acceptatie

In plaats van je verwachtingen bijstellen, kun je er ook voor kiezen te accepteren dat er nu eenmaal een ruimte is tussen jouw verwachtingen (of wensen) en de realiteit waarin je nu leeft. Dat betekent niet dat je het dan leuk vindt of je er maar bij neer legt, maar wel dat je stopt met verzetten tegen de situatie zoals deze op dit moment is. Dit is zeker niet makkelijk, maar kan wel een hoop rust en ruimte geven wanneer het lukt. Al is het maar bij vlagen.

Voel jij je eenzaam? Bij De Luisterlijn kan je dag en nacht met iemand praten. Bel naar 0900 0767 of kijk op deluisterlijn.nl

Kijk ook eens op https://www.eentegeneenzaamheid.nl/ voor informatie en hulpmogelijkheden.