fbpx

Les 14 Loopmeditatie

Om mindful te zijn is het zeker niet nodig om stil te zitten, je kunt ook lekker bewegen! Mindful wandelen in het bos of mindful oefeningen doen. En het allermooiste? Je kunt het zo lang en kort doen als je wilt, maar ook heel praktisch op weg naar de auto, naar je werk of naar de bus. En oefeningen, al is het er maar één, zijn een fijne manier om je dag mee te beginnen. In deze les gaan we de loopmeditatie ervaren en in de volgende les komt mindful oefenen aan bod.

Aandacht voor je lichaam als je staat of loopt

Neem een moment om je bewust te worden van je houding. Heb aandacht voor het contact met de grond bij je voeten. Voel de lucht langs je gezicht, armen en benen stromen wanneer je loopt. Heb je haast?

Insert Audio

Loop meditatie

Dit is een modern versie van een Buddistische loopt meditatie. In plaats van een focus gaat het in deze meditatie om het observeren. De punten hieronder geven aan waar je je per keer op zou kunnen richten.

  • Geef aandacht aan de ervaring van het lopen en houd je aandacht hierop gevestigd.
  • Voel hoe je voeten de grond raken. Het bewegen van de spieren. Het constante balanceren van het lichaam. Besteed aandacht aan een deel van je lichaam dat stijf of pijnlijk voelt en probeer dit gebied bewust te ontspannen.
  • Wees je bewust van jou plaats in de ruimte. De geluiden om je heen. De temperatuur.
  • Wees je bewust van het begin, het midden en het einde van je passen.
  • Laat je bewustzijn van beneden naar boven door je lichaam gaan, neem de sensaties waar terwijl je loopt. Scan geleidelijk alle delen van je lichaam, beginnend bij de voeten, enkels, schenen, kuiten, knieën, dijen, heupen, bekken, onderrug, bovenrug, buik, borst, schouders, armen, handen, nek en hoofd.
  • Wordt je bewust van je mentale en emotionele toestand. Is het rustig of druk? Mistig of gefocust? Waar ben je met je gedachten?