fbpx

Les 2 Wat is mindfulness

Op meerdere manieren wordt mindfulness beschreven. Al die beschrijvingen komen op een aantal punten overeen, met soms wat accent verschillen of andere bewoording. Maar mindfulness is het bewust je aandacht ergens op richten, volledig in het moment, zonder oordelen. Ik voeg er graag aan toe dat je dit ook met vriendelijkheid, liefde en compassie naar jezelf toe doet. In dat moment kun je evalueren of iets prettig, onprettig of neutraal is, je kunt dan ook een beslissing nemen, om door te gaan, te stoppen of iets te veranderen.

Belangrijk om je te realiseren is dat mindfulness een “skill” is, iets wat je kunt leren, net als bijvoorbeeld autorijden of het bespelen van een instrument. Wat deze voorbeelden en mindfulness gemeen hebben, is dat het beter gaat met oefenen.

What you practice grows stronger.


Het tegenovergestelde van mindfulness, is mindlessness.  Dan doe je eigenlijk de dingen op de automatische piloot zonder er verder bewust van te zijn. Dat kan soms erg handig zijn, bijvoorbeeld het besturen van een auto terwijl je een gesprek voert. Maar als je zo je dagen doormaakt, is dat dan leven?