fbpx

Les 16 Huishoudelijke klusjes

Die dagelijkse klusje die moeten gebeuren kun je op een heel andere manier gaan beleven. Je kunt er namelijk een mindfulness oefening van maken! Juist het feit dat het vaak wat langzame, repeterende bewegingen zijn, maakt ze zeer geschikt als mindfulness oefening. En ze komen met regelmaat terug. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die bijvoorbeeld de vaat mindful wassen een reductie van 27% in nervositeit ervaren en zich 25% meer geïnspireerd voelden. Dit tegenover de mensen die gewoon de vaat deden en geen enkel voordeel ervoeren.

Hieronder staat de oefening uitgeschreven voor het wassen van de vaat, maar dit kan natuurlijk met elk huishoudelijk klusje worden gedaan.

Van mindless naar mindful

Alle “mindless” activiteiten zijn om te toveren naar een mindful activiteit. Een aantal stappen die je daarvoor kunt doorlopen:

Stap 1: adem. Breng je aandacht naar je ademhaling. Het gaat er niet om hoe je ademt, maar om de bewustwording van je ademhaling. Voel de buik, borst en flanken bewegen, wordt je bewust van het in- en uitstromen van de lucht. Denk eraan, ja adem is je anker.

Stap 2: neem waar. Neem alles in je op. Gebruik al je zintuigen (tast, zicht, reuk, gehoor en smaak) om je bewust te worden van de activiteit. Er zijn zoveel details in elke moment die voorbij kunnen gaat zonder aandacht, bijvoorbeeld de kwaliteit van het licht waar je zit, de textuur van je kleding, de geur van je parfum, het zachte geluid van de PC of klok in de buurt.

Stap 3: bewust bezig. Heb aandacht voor de activiteit. Geen gedachtes over het verleden of de toekomst. Dit is best moeilijk, omdat je gedachtes telkens zullen afdwalen en dat is prima. Neem waar dat je afdwaalt, benoem het eventueel als “gedachten” en keer met de aandacht terug naar de activiteit.

Stap 4: ontdek. Het kan zomaar gebeuren dat je ergens inzicht over krijgt tijdens deze oefening. Neem ook dat bewust waar.

Stap 5: accepteer. Wanneer je interne criticus je gedachtes binnen dringt, hoef je deze niet weg te drukken. Het is prima om deze stem te erkennen, even te pauzeren en dan weer je aandacht naar de taak te verleggen. Wanneer afleidende gedachtes langs komen, sta jezelf toe om ze waar te nemen. Je hoeft echt niet altijd positief te zijn, neem de gedachte waar, dat wat je afleid, en laat het weer gaan.

Stap 6: geniet. De standaard voor ons brein is naar het negatieve, we zijn zo doende minder geneigd bewust te zijn van het positieve. Leer jezelf pauzes te nemen. Even te zijn in  het hier en nu, met volle aandacht. En koester de positieve momenten van de dag. Di kan ook erg helpen om door de negatieve momenten te komen.

Mindful vaatwassen

  • Wordt je bewust van de situatie. Neem een moment om naar de vaat te kijken. Hoe vies zijn ze? Wordt je bewust van de etensresten die er nog op zitten. Welke kleuren en vormen zie je? Breng je aandacht nu naar je lichaam. Hoe voelt je lichaam op dit moment?
  • Wordt je ook bewust van eventuele emoties die je nu ervaart. Ben je geïrriteerd of juist vrolijk? Merk op welke gedachtes zich nu aankondigen, misschien “wanneer ik hiermee klaar ben kan ik even gaan zitten” of “dit is best stom zo” of wat dan ook.
  • Ga nu rustig beginnen aan de vaat en start langzaam. Voel de warmte van het water. Zie het schuin ontstaan en hoe het licht er in de kleuren van de regenboog in reflecteert. Duw wat minder hard met je spons of borstel dan normaal en laat het water en het vaatwasmiddel hun werk doen. Wanneer het servies er schoon uit ziet, spoel het af met water en zie hoe schoon het echt is. Zie hoe je een vies iets hebt omgetoverd naar een schoon, glimmend object. Laat nu los en zet het servies weg. Weer nieuwsgierig en speels met deze observaties.
  • Je kunt nu gewoon de rest van de vaat doen of elk stuk servies afwassen alsof je het voor het eerst doet. Probeer de gedachte van “het afmaken” en “alle andere dingen die je nog moet doen” te laten gaan.
  • Wanneer je klaar bent check weer even hoe je je voelt, waarschijnlijk prettiger dan wanneer je “gewoon” de vaat had gedaan!