fbpx

Les 8 Gedachten

Het denken wordt veel kracht en macht toegemeten. We hebben ook veel te danken aan het denken, bijvoorbeeld: je mobieltje, de auto, de computer en nog zoveel meer. Al deze technologische ontwikkelingen zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het zijn allemaal producten van het denken. De welvaart en de hightech van de westerse samenleving vinden hun oorsprong grotendeels in het nadenken.

Anderzijds kunnen gedachten je overweldigen en je veel stress bezorgen. Plan dit, doe dit, herinner dat. De ene gedachte volgt op de andere. Terwijl je op je adem focust bijvoorbeeld, merk je dat je gedachten afdwalen. Naar je partner of je kinderen, dat klusje dat nog gedaan moet worden, de boodschap die je nog moet halen… Tientallen gedachten kunnen er binnen korte tijd door je hoofd flitsen. We denken de hele dag door! De geest is als een TV die aanstaat en continue verandert van zender. Zeker wanneer je emotioneel bent, zullen gedachten sterk op de voorgrond treden en door je hoofd spoken. Zelfs ’s nachts lig je te denken, namelijk tijdens slapeloze nachten en in je dromen.

Belangrijk ook om te bedenken is dat gedachten niet per definitie waar zijn. Het brein is een enorme voorspeller, het is constant het volgende mogelijke scenario aan het bedenken. Op die manier kan het snel op problemen anticiperen en reageren. Echter gaat dit dus wel eens met je aan de haal en het brein als voorspeller is lang niet altijd accuraat. Met mindfulness kun je leren om je verwarrende en reactieve gedachten los te laten. Je geeft geen weerstand maar wel ruimte. Het kan erg helpen de gedachten te benoemen als dat: gedachten.

Haal gedachten binnen en onthaal ze vorstelijk, want één van hen is misschien koning.

M. van Doren


Soms zijn gedachten helder aanwezig en staan ze duidelijk op de voorgrond. Soms helemaal niet: ze dienen zich dan aan net buiten je bewustzijn. Het zijn vooral deze gedachten die ‘stresstreinen’ veroorzaken. Ze houden je in hun greep waardoor je minder scherp kunt nadenken. Door er gewaar van te worden kun je voorkomen dat ze je meenemen naar een stressvolle bestemming. Gedachten en gevoelens zijn immers heel sterk met elkaar verbonden.

Heb je er ooit bij stil gestaan dat gedachten een krachtig effect hebben op je gevoelsleven? Stel dat alles goed gaat en je voelt je vredig. Plotseling denk je aan een opdracht van werk die volgende week af moet zijn. Je bent nog helemaal niet begonnen. Wat voel je?

Mindfulness leert je om gedachten te herkennen en te observeren, zonder oordeel. Je hoeft ze niet weg te drukken. Door de gedachten bewust te observeren en te benoemen kun je er op een zeker ogenblik afstand van nemen. Je verlost je van de tirannie van oude gedachtepatronen zoals: ‘dat kan ik niet’, ‘Ik ben niets waard’ of ‘ Er is iets fout aan mij’. Dergelijke gedachten, die vaak automatisch komen opdagen, houden je niet langer in hun wurggreep.