fbpx

Les 6 Praktisch

In het dagelijks leven zijn er best momenten waarop je even de tijd kunt nemen voor een kort mindful momentje. De kunst is om ze te zien én er gebruik van te maken. Het mooiste is als het een gewoonte gaat worden. Momentjes die handig zijn, zijn bijvoorbeeld vlak voor het opstaan uit bed in de ochtend, op de wc, tijdens het douchen, in de rij bij de kassa, tijdens het koken, je eerste hap eten of slok drinken, noem maar op!

Vraag is dan misschien nog wel, wat ‘doe’ je dan in zo’n mindful momentje? Dat kan bijvoorbeeld even het volgen van een in- en uitademing zijn of even je voeten voelen. Maar ook luisteren naar geluiden of het ruiken van een geur. Al je zintuigen kun je inzetten!

Hoe maak je hier nu een gewoonte van? Hier zijn een aantal stappen voor. Ten eerste kies je iets, een gewoonte of handeling, die je elke dag doet. Het liefst een paar keer per dag. Bijvoorbeeld naar de wc gaan of een kop koffie drinken. Dan kies je wat voor mindful momentje je daaraan wilt koppelen, bijvoorbeeld even bewust een in- en uitademing volgen op de wc of even bewust de geur van koffie op snuiven.

Hou dat eerste stapje klein, zo klein dat je denkt “dat is geen moeite om te doen!”. Je kunt dan eventueel later de duur van dat momentje nog wat uitbreiden. Belangrijk is echter dat je jezelf niet op de kop geeft mocht je het vergeten, maar heb de intentie om het de volgende keer wel te doen. En wanneer je het dan gedaan hebt, beloon jezelf! Niet met eten, maar bijvoorbeeld even een spreekwoordelijk schouderklopje aan jezelf.

Mindfulness isn’t difficult, we just need to
remember to do it.

Sharon Salzberg


Het mooiste is als je dagelijks 5-10 minuutjes wat langer mediteert en eens per week minimaal 30 minuten. Zeker de langere oefening zal voor verdieping zorgen van je mindful-momentjes. Lukt dit (nog) niet, bedenk dan dat 5 minuutjes mindfulness al effect heeft!