fbpx

Tevredenheid

We weten uit onderzoek dat het hebben van veel keuze, je ontevredener kan maken met je keuze. Dit blijkt juist ook het geval wanneer je niet zo goed weet wat je precies wilt, dan kun je echt verzuipen in de opties en een heel aantal mensen maakt dan ook uiteindelijk maar geen keus. Wanneer je precies weet wat je wilt kan een groter aanbod helpen omdat dan de kans groter is dat datgene wat je zoekt er tussen zit.

Een ander probleem met veel keus is dat de verwachtingen dat hét juiste er tussen zit omhoog gaat. En dan kan de ontevredenheid des te groter zijn wanneer hetgeen je koos toch niet helemaal aan je verwachtingen voldeed, dan wanneer er maar een beperkt aantal keuzes waren. En vaak zie je dan dat mensen de schuld (vaak onterecht) bij zichzelf leggen voor het maken van een verkeerde keus. Resultaat? Ontevredenheid.

In deze maatschappij met veel mogelijkheden en keuzes ligt ontevredenheid daarmee juist op de loer. Maar wat is nou eigenlijk tevredenheid? Zoals ik het zie is tevredenheid of tevreden zijn dat je content bent met wat je hebt, waar je bent of wie je bent. Je verlangt op dat moment niet naar meer, een andere plek of een andere versie van jezelf. Wat dus niet betekent dat je jezelf of je omstandigheden niet meer probeert aan te passen of te verbeteren. Voorbeeld van mijzelf: ik ben tevreden met het appartement waar ik woon, maar zou wel graag, ooit, een plek voor mezelf in het buitengebied hebben.

Merkt je bij jezelf weleens ontevredenheid? Dan is er goed nieuws! Je kunt leren meer tevreden te zijn. Hieronder volgen een aantal tips:

  • Dankbaarheid en tevredenheid zijn familie van elkaar. Hoewel niet precies hetzelfde kan de een wel de ander ondersteunen. Om je tevredenheid te cultiveren kan het helpen om te kijken naar waar je dankbaar voor bent. Een mooie oefening hiervoor is het dagelijks opschrijven van 3 dingen waarvoor je dankbaar bent die dag. Meer weten? Lees dan hier de blog over dankbaarheid.
  • Kijk eens naar de dingen van jezelf waar je blij mee bent, waar je tevreden mee bent? We hebben vaak zo de neiging om naar de negatieve dingen van onszelf te kijken, dat we vergeten dat we ook mooie, lieve, sterke kanten van onszelf kunnen zien. Stel jezelf eens de vraag: “wat doe of kan ik goed?” of “wat is een mooie kwaliteit die ik heb?”. Maak eens een lijst (ja echt fysiek opschrijven!) van als die mooie, sterke en lieve kanten van jezelf.
  • Begin met een meer formele mindfulness routine. Al is het maar eens per week gedurende 10 minuten. Mindfulness is het zijn in het hier en nu zonder oordelen en met vriendelijkheid naar je zelf. Een goede manier dus om aan tevredenheid te werken. En je hoeft daarbij echt niet op een meditatie kussen te zitten, het kan ook tijdens een wandeling in het bos, een yoga oefening of een huishoudelijk klusje. Meer lezen? Zie hier de links naar diverse oefeningen: ademfocus, mindful tekenen, meditatie met masker, bodyscan, mindfulness met geur en een ademhalingsoefening.
  • Stop met jezelf vergelijken met anderen. Niemand is hetzelfde en de beelden van bekende personen in de media zijn niet de realiteit. Er zal altijd iemand zijn die het beter voor elkaar heeft of een beter leven lijkt te leiden. Maar we hebben de neiging het slechtste van onszelf te vergelijken met het beste van een ander. Dat is natuurlijk geen vergelijking! Realiseer je dat het beeld dat je van iemand ziet (zeker via de sociale media) alleen de mooie kant is. Ik maak wel eens mee dat mijn cliënten denken dat ik altijd maar zen ben en alles goed voor elkaar heb. Nou zeker niet! Ik spring ook wel eens uit mijn panty of heb weer eens rommel in huis. Dat maakt mij niet beter of slechter, het maakt mij Sjouke.
  • Maak er een onderdeel van je leven van, tevreden zijn. Het is niet even nu er wat aan doen, nee, het is het duurzaam in je leven inbouwen. Dat kan op veel manieren, bijvoorbeeld het dagelijks opschrijven van dingen waarvoor je dankbaar bent of de wekelijkse mindfulness oefening. Maar maak het een onderdeel van je leven. Dit geldt voor alles waar je aan wilt werken!