fbpx

Veiligheid

Veiligheid in het doen van de oefeningen is belangrijk. Vandaar dat ik daar even bij stil wil staan.

Ten eerste: een verkeerde beweging bestaat niet. Echt, ze bestaan niet. Ook verkeerde oefeningen bestaan niet. Ok, nou bijna niet, soms worden ze zo ingewikkeld gemaakt dat je het verkeerd zou kunnen noemen. Leuk denk je, maar waarom doen oefeningen dan pijn?! Goede vraag!

Een oefening doet pijn niet omdat je deze verkeerd uitvoert, maar omdat deze nog een brug te ver is voor jouw lichaam en zenuwstelsel. Veel mensen met aanhoudende pijn hebben een heel gevoelig en beschermend zenuwstelsel. Die geeft al snel aan, nah, doe maar even niet. De kunst is om het zenuwstelsel wijs te maken dat dit wel kan.

Daarnaast kan het een brug te ver zijn voor je weefsels. Ze zijn de belasting die je middels de oefening op je lichaam zet simpel weg niet gewend. Ja, dan kan het mis gaan. Denk aan het rennen van een marathon terwijl je eigenlijk maar voor 5 km hebt getraind. Dat gaat niet goed. Zeker weefsels die lange tijd niet veel hebben gedaan raken verzwakt. Dat verzwakken gaat nog best snel, het is echt “use it or lose it”. Gelukkig kan dit wel weer opgebouwd worden!

Hoe kun je dan veilig aan de slag? Doe een oefeningen een enkele keer wanneer je een heel gevoelig systeem hebt en bouw dat heel langzaam met kleine stapjes op. Kun je wat meer hebben, wees dan niet bang om wat meer herhalingen te maken. Regels die hierin belangrijk zijn:

  • Je mag best wat voelen tijdens de oefening, mits het goed te doen is. Vind je de last tijdens de oefening te veel? Doe de oefening minder vaak en/of minder ver.
  • Na de oefening mag je best enkele uren wat meer last hebben, mits het de volgende dag maar weer naar het oude niveau is. Is dit niet het geval? Sla de oefeningen 1 of 2 dagen over en doe de helft van het aantal dat je deed en/of de oefeningen minder ver.

Tenzij je als een malle aan de gang gaat, kun je met de oefeningen, die de komende 4 weken langs komen, jezelf echt niet beschadigen. Wel kun je je gevoelige zenuwstelsel alarm laten slaan, maar dit betekent niet gelijk schade! Ik geef uiteraard instructie over hoe je de beweging kan doen, maar je mag hier natuurlijk in variëren of dingen in aanpassen. Het is geen moeten! 

Ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de resultaten van het doen van deze oefeningen, of de resultaten nu ongewenst óf gewenst zijn. Bij vragen ben ik bereikbaar op sjouke@gripoppijn.nl, maar je kunt eventuele vragen natuurlijk ook stellen aan je eigen (fysio)therapeut.