fbpx

Waarvoor kun je Mindful Movement gebruiken

Zoals ik hiervoor al aangaf kun je Mindful Movement inzetten om te helpen de negatieve spriraal van verkramping en pijn te doorbreken. Dat komt omdat je leert met meer aandacht en ontspanning te bewegen. En laat dat laatste nou een fijn bijverschijnsel zijn van Mindful Movement! Ontspanning. Tijdens de beweging is er aandacht voor de ademhaling, daardoor ga je rustiger bewegen en helpt het ademritme mee in de beweging. Dit te samen kan zorgen voor een stuk ontspanning.

Naast dus ontspanning, mentaal en fysiek, kan het helpen om bepaalde bewegingen weer te ‘normaliseren’. Stel een bepaalde beweging lukt niet meer goed, dan kan Mindful Movement helpen de beweging te verbeteren in kwaliteit van bewegen of normaliseren. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer je als gevolg van klachten mank bent gaan lopen, maar dit nu niet meer nodig is. Wanneer je iets maar lang genoeg hebt gedaan, wordt het vanzelf een automatisme en dan kan het lastig zijn het weer af te leren. Na herhaling is bewustzijn een belangrijk element in het inslijten van nieuwe automatismen, wanneer je iets wilt leren bijvoorbeeld. Dat wil niet zeggen dat bewustzijn een voorwaarde is voor nieuwe automatismen, sommige, zoals het mank lopen, gaan gewoon vanzelf. Maar voor een aantal heb je je bewustzijn nodig, denk maar aan je autorijlessen.

Veder kun je Mindful Movement gebruiken als onderdeel van een warming-up of cooling-down. Je kunt het ook als variatie gebruiken in je mindfulness routine. Maar natuurlijk ook om simpelweg even lekker in beweging te zijn!