fbpx

Wat bedoel ik met Mindful Movement

Je kunt Mindful Movement, denk ik, zo groot en zo klein maken als je maar wilt. Maar wat ik er mee bedoel, is bewust bewegen. Bewegen met aandacht, nieuwsgierigheid en vriendelijkheid, zonder oordeel. Deze elementen zullen je mogelijk bekend voorkomen, want ze komen uit de mindfulness. Er zijn meerdere redenen waarom ik er voor kies om niet alleen het bewustzijnsaspect te hanteren, maar juist ook die mooie elementen uit de mindfulness.

Een van die redenen is, is dat ik niet wil dat de beweging beoordeeld wordt, dat gebeurt al zoveel in deze wereld. Een beweging moet zus of zo en is fout als je het anders doet. In het onderdeel veiligheid ga ik hier verder op in. Een andere reden heeft te maken met wat pijn doet met ons lijf. Er vinden als gevolg van pijn veranderingen plaats in ons brein, in onder andere het gedeelte dat zorgt voor onze bewegingen. We gaan daardoor anders bewegen. Soms is dit prima en van voorbijgaande aard, denk aan een verstuikte enkel en dat je even mank loopt. Soms is het een goede aanpassing ook voor de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan veranderde bewegingen na een amputatie. Maar het is niet altijd handig.

Wanneer je bijvoorbeeld rugklachten hebt, zien we vaak dat mensen verkrampter met de rug bewegen. Dit komt over het algemeen voort uit een beschermingsreactie en betreft een onbewust proces. Probleem is echter dat de verkramping van de rugspieren ook weer pijn kan veroorzaken en in stand houden. En door de pijn blijft de verkramping in stand. Je bent dan in een negatieve spiraal belandt. Mindful Movement kan helpen hier weer uit te komen. Lees in de volgende les waar je Mindful Movement nog meer voor kan gebruiken.